Saopštenje Lige socijaldemokrata Vojvodine.

LSV LOGO

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je krajnje neprimereno što rukovodstvo grada Zrenjanina niti jednom jedinom rečju ili najmanjom mogućom manifestacijom nije obeležilo 6. jun, dan kada je naš grad 1769. godine Poveljom carice Marije Terezije proglašen za Slobodno carsko trgovište.

Nije li formiranje prvog Senata i Suda u gradu prilika da se progovori o slavnoj istoriji ove sredine? Početak ubrzanog privrednog i kulturnog razvoja grada vezan je baš za 6. jun 1769. godine. Ne obavezuju li nas gradski grb i zastava, ustanovljeni baš tog datuma, na večno podsećanje na mudre ljude koji su u to vreme vodili naš grad? Brine li se neko da će pominjanje uzdizanja grada na viši status danas otvoriti pitanja centralizacije i ponižavanja svih lokalnih samouprava u Srbiji, pa i Zrenjanina?

LSV smatra da je žalosno što lokalna vlast u Zrenjaniju ne čini ništa da popravi položaj grada. Problemi se nižu jedan za drugim, a ne čini se ništa da se oni reše. Voda, zagađenje vazduha, odlazak mladih iz grada, propadanje sela… Odgovora nema. Lokalna vlast ćuti, kao što ćuti i o 6. junu 1769. godine!