Kamernu postavku publika će moći da pogleda do 30. juna 2021. godine.

Obeležavajući 40 godina od smrti slikara Tivadara Vanjeka (29. maja 1981) podsećamo na kamernu postavku „Sećanje Tivadar Vanjek“ koja se nalazi u legatu ovog umetnika u okviru stalne postavke Umetničkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin. Postavka predstavlja deo neizlagane zaostavštine i dokumentacije ovog umetnika, a priredila ju je Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti.

Tivadar Vanjek (Velika Kikinda 1910 – Ljubljana 1981) u Veliki Bečkerek dolazi nakon studija slikarstva u budimpeštanskoj Slobodnoj školi. Bavio se fotografijom, bio je član „Velikobečkerečkih impresionista“ i „Banatske grupe“, izlagao samostalno i kolektivno, aktivno učestvujući u likovnom životu grada. Bio je jedan od osnivača Umetničke kolonije u Ečki i prvi upravnik zrenjaninske Savremene galerije. Poklonio je preko 250 dela u vidu tri poklona gradu u kome je najduže živeo. Od toga je formiran Legat Tivadara Vanjeka koji se nalazi u Narodnom muzeju Zrenjanin.

On nam pruža uvid u sve faze rada ovog slikara, od prve slike „Seoski lola“, preko impresionističkih i ekpresionističkih dela, do pronalaženja sopstvenog stila 1957. godine. Tada nastaje slika „Golubarnik“, prva u nizu onih koje će pružiti jednu autentičnu viziju vojvođanskog života sa prepoznatljivom arhitekturom i predmetima koji ponegde dobijaju oblike ljudskog tela. U ovim radovima preovlađuje metafizička atmosfera, pomalo svečana i irealna u kome je prisustvo čoveka tek nagovešteno. Poseban segment Vanjekovog stvaralaštva predstavlja ciklus od 36 slika pod nazivom „Pendžeri prijateljstva“, koje je umetnik posvetio svojim prijateljima slikarima, istoričarima umetnosti i radnicima u kulturi koji su davali doprinos nastanku i razvoju likovnog života u Zrenjaninu.

Svoju poslednju samostalnu izložbu, Tivadar Vanjek je imao u Grafičkom kolektivu u Beogradu aprila 1981. godine, na istom mestu na kome se prvi put predstavio publici 1958. godine. Slike su po zatvaranju izložbe vraćene u Zrenjanin. Njihov autor je bio na lečenju u Kliničkom centru u Ljubljani gde je preminuo 29. maja. Sahranjen je 1. juna 1981. na Katoličkom groblju u Zrenjaninu.

Kamernu postavku publika će moći da pogleda do 30. juna 2021. godine.