Gradske manifestacije i osmesi se vraćaju na Trg slobode.

Tradicionalni ples maturanata, manifestacija koju Grad Zrenjanin organizuje na kraju svake školske godine, održan je danas na Trgu slobode po četrnaesti put, u prisustvu učenika završnih razreda svih devet gradskih srednjih škola, njihovih roditelja, prijatelja, profesora i predstavnika lokalne samouprave. Trg je simbolično prošaran bojama nacionalne zastave, jer su devojke i mladići plesali u plavim i belim majicama, a svi su u rukama, kao rekvizite za igru, imali crvene kišobrane.

Pozdravljajući aplauzom sve prisutne, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da se, nakon godinu dana, na centralni trg vraćaju osmesi i ponovo organizuju gradske manifestacije, a da je današnja slika sa trga jedna od najlepših koju šaljemo iz našeg grada. Poručio je maturantima da im ovaj današnji završetak jednog životnog perioda označava i neki novi početak, i da budu srećni zbog toga.
“Srednjoškolski dani su za vama, čestitam vam na uspešnom završetku tog perioda života i školovanja i na ovoj lepoj slici s našeg trga, slici budućnosti našeg grada i naše zemlje, prepunoj osmeha i energije. U ime Grada Zrenjanina i u svoje lično ime, želim vam, pre svega, dobro zdravlje. Želim vam da upišete fakultete koje ste planirali, da možda pronađete posao, da se lično i profesionalno ostvarite, želeo bih, naravno, da to bude u našem gradu, a mi ćemo se potruditi da napravimo takav ambijent da Zrenjanin bude još bolje mesto za život”, istakao je gradonačelnik. 

Plesu maturanata prisustvovao je i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić. Koordinatorka plesa od samih početaka je Nikoleta Vidaković. 

Kadril je zaplesalo više stotina maturanata koji su okončali školovanje u specifičnim uslovima, prošle godine delimično u uslovima vanrednog stanja u zemlji, a ove u potpunosti u kombinovanom režimu nastave, ali ih sve to nije sputalo da na najlepši način obeleže završetak jednog važnog životnog razdoblja. Grad Zrenjanin uspeo je da sačuva i održi “Ples maturanata”, kao zapaženu i značajnu gradsku manifestaciju.

Zrenjanin se prvi put u ovu manifestaciju evropskih razmera – ”European quadrille dance festival” – uključio 2007. godine i od tada se svaka generacija maturanata iz našeg grada okuplja istovremeno kad i njihovi vršnjaci na trgovima u brojnim drugim gradovima u našoj zemlji i širom “Starog kontinenta”.

Preuzeto sa: www.zrenjanin.rs