Muzički zapisi nastali krajem 18, tokom 19. i prvih decenija 20. veka.

U četvrtak, 7. novembra u Baroknoj sali Gradske kuće biće održan multimedijalni koncertni program: “Muzički tonovi iz srpskih starina”. Muzički zapisi nastali krajem 18, tokom 19. i prvih decenija 20. veka predstaviće se zrenjaninskoj publici. Program počinje u 19 časova a ulaz je slobodan.

Multimedijalni program Muzički tonovi iz srpskih starina, po prvi put donosi pregršt jedinstvenih muzičkih zapisa, uglavnom nepoznatih široj javnosti, nastalih ispod pera kako domaćih autora, tako i muzički obdarenih ljudi koji su krajem 18, tokom 19. i prvih decenija 20. veka posećivali, boravili ili samo prolazili srpskim prostorima, i južno i severno od obala Save i Dunava, i čije su primamljive muzičke tvorevine oživljavale ispod prstiju srpskih izvođača. Kompozitori otkrivaju atmosferu srpske prošlosti i tumače je savremenim izražajnim sredstvima. U težnji za specifičnim koloritom dolaze do profinjenih, prozračnih boja, ali i do jarkih stalnih zvučanja.

Zvučni spoj upravo ova četiri kordofona: laute, gitare, violine i čela (dva trzalačka i dva gudačaka), omogućava prezentaciju odabranih kompozicija s izuzetno autentičnim tonskim koloritom, dočaravajući vek i po muzičke atmosfere u Srbiji, koje nema više, a završila se pre nekih stotinak godina.

Izvođači: Andrej Jovanić, lauta, gitara; Uroš Dojčinović, gitara; Milena Rajković, violina i Milica Jakšić, violončelo. Na video bimu se u toku koncerata emituju fotografije, faksimili i propratni tekstovi. Prof. dr Uroš Dojčinović je autor programa, transkripcije, aranžmana i redakcije svih kompozicija.

Multimedijalni muzički program Muzički tonovi iz srpskih starina je podržan od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i realizuje se u više gradova Srbije u periodu od 29. jula do kraja novembra 2019.