Grad obezbedio dodatnu opremu za terapiju kiseonikom za ležeće bolesnike obolele od virusa Kovid-19.

Grad Zrenjanin obezbedio je i ustupio na korišćenje Opštoj bolnici “Đorđe Joanović” opremu za terapiju kiseonikom za ležeće bolesnike obolele od Kovid-19 – protokomere, koje je danas direktoru bolnice uručio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Radi se o 11 komada duplih i 4 komada jednostrukih protokomera, sa bocama za ovlaživanje (26 komada), sa mogućnošću kontrole protoka 0-15 litara u minutu. Vrednost opreme je 400 hiljada dinara. Oprema je odmah stavljena u funkciju na Infektivnom II odeljenju bolnice, gde je trenutno hospitalizovano 26 pacijenata obolelih od koronavirusa, od kojih su dva na respiratoru.

Gradonačelnik je istakao da je ovo samo jedna u nizu pomoći koju je Grad obezbedio u skladu s potrebama bolnice.
– Iako je Opšta bolnica “Đorđe Joanović” pod ingerencijom pokrajinske administracije, ovde se leče i dobijaju zdravstvene usluge naši sugrađani i sigurno da je u interesu lokalne samouprave da doprinese kvalitetnijem radu bolnice. U dogovoru sa rukovodstvom bolnice, obezbedili smo opremu koja im je u ovom trenutku potrebna i danas je uručili, sa zajedničkom željom da se epidemija što pre okonča i život vrati u normalne tokove – kazao je gradonačelnik i ponovio da se željeno može dostići jedino masovnom vakcinacijom stanovništva, posebno mladih.

– Zaključno s jučerašnjim danom, na teritoriji grada do sada je dato ukupno 70.666 doza vakcina, prvom dozom vakcinisano je skoro 40 hiljada, a obe doze primilo je 30.706 naših sugrađana. Vakcina ima dovoljno, imunizacija je obuhvatila i sva naseljena mesta, može se vakcinisati i bez zakazivanja i ja mogu samo da apelujem na mlađe Zrenjanince da se odazovu u većem procentu, čime bi epidemiji verovatno zadali i taj “završni udarac” – poručio je gradonačelnik Simo Salapura.

Direktor Opšte bolnice “Đorđe Joanović” dr Igor Kitaresku, zahvaljujući se gradonačelniku i Gradu Zrenjaninu na donaciji, kaže da je situacija u toj ustanovi značajno bolja, kada je u pitanju zaraza koronavirusom, da broj hospitalizovanih opada iz dana u dan, kao i procenat pozitivnih na testiranjima, i da bolnica sutra izlazi iz kovid režima.

– Oprema koju smo danas dobili sigurno će doprineti smanjenju broja obolelih i mi od sutra, 1. juna, krećemo s punim kapacitetom rada poliklinike i selektivnom hirurgijom, što znači da se bolnica vraća u normalan režim rada. Mi smo i do sada radili u ovim odeljenjima, ali u manjem obimu, zbrinjavanje hitnih stanja nije ni prestajalo, a sada, s ovim brojem pacijenata, manji broj lekara potreban je u kovid odeljenju i možemo da pružimo i ostale usluge u punom kapacitetu. Sa sutrašnjim datumom bolesnici će, praktično, imati i broj pregleda i broj kontrola kao pre kovida – istakao je dr Kitaresku.

Preuzeto sa: www.zrenjanin.rs