Lauta, gitara, violina i čelo.

Sinoć je u Baroknoj sali Gradske kuće održan multimedijalani muzički program – “Muzički tonovi iz srpskih starina”.
Publici je, po prvi put, predstavljen pregršt jedinstvenih muzičkih zapisa, uglavnom nepoznatih široj javnosti, nastalih ispod pera kako domaćih autora tako i muzički obdarenih ljudi koji su krajem 18, tokom 19. i prvih decenija 20. veka posećivali, boravili ili samo prolazili prostorima naseljenim Srbina, i južno i severno od Save i Dunava, i čije su primamljive muzičke tvorevine oživljavale ispod prstiju srpskih izvođača. Kompozitori otkrivaju atmosferu srpske prošlosti i tumače je savremenim izražajnim sredstvima. U težnji za specifičnim koloritom dolaze do profinjenih, prozračnih boja, ali i do jarkih stalnih zvučanja.

Zvučni spoj upravo ova četiri kordofona: laute, gitare, violine i čela (dva trzalačka i dva gudačaka), omogućilo je prezentaciju odabranih kompozicija s izuzetno autentičnim tonskim koloritom, dočaravajući vek i po muzičke atmosfere u Srbiji, koje nema više, a završila se pre nekih stotinak godina.

Izvođači: Andrej Jovanić, lauta, gitara; Uroš Dojčinović, gitara; Milena Rajković, violina i Milica Jakšić, violončelo. Prof. dr Uroš Dojčinović je autor programa, transkripcije, aranžmana i redakcije svih kompozicija. “Pre četrdeset godina sam u Zrenjaninu prvi put nastupio sa gitarom”, rekao je Prof. dr Dojčinović i dodao:

dojcinovic

Multimedijalni muzički program Muzički tonovi iz srpskih starina je podržan od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.