Saopštenje DJB povodom sednica skupštine po hitnom postupku.

Svrha Skupštine grada nije samo da se u njoj imenuju direktori, nadzorni i školski i drugi odbori. To bi trebalo da bude mesto gde mogu da se postave pitanja, predlože rešenja, mesto na kojem treba da se otvoreno razgovara o svim važnim stvarima koje ise tiču kvaliteta života svakoga od nas.

Sednice skupštine se po pravilu zakazuju po potrebi, a najmanje jednom u 3 meseca. Umesto da se koristi prilika da se na skupštini raspravlja o važnim problemima, koje znamo da Zrenjanin ima, sednice skupštine grada se ne zakazuju. Odnosno čeka se zadnji propisani rok od 3 meseca,a zatim se sednica zakaže po hitnom postupku, onako kako se inače sednice zakazuje prilikom recimo elementarnih nepogoda.

Na hitno sazvanim sednicama ne može da se otvori rasprava o bilo kojoj važnoj temi niti postavi pitanje, može samo o temama koje je gradska vlast označila kao hitne.

Prošle nedelje u četvrtak popodne, za petak zakazana je jedna takva sednica po hitnom postupku, pred isticanje zakonskog roka od 3 meseca od prethodne održane sednice. O hitnosti zakazivanja skupštine možete da prosudite sami. Teme dnevnog reda se još uvek nalaze na web portalu grada Zrenjanina, a tiču se parcelisanja zemljišta za kinesku fabriku guma koja treba da se gradi sledeće godine, planu generalne regulacije, otuđivanju zemljišta i kupovini jedne nekretnine.

Gradskoj vlasti ove nedelje možemo zajedno da postavimo nekoliko pitanja:
Zašto na skupštini ne možemo da raspravljamo o drugim važnim temama, koje mi postavljamo kad god smo u mogućnosti, a koje se tiču kvaliteta života svih nas? Zašto ova hitna sednica nije mogla da se održi nedelju dana kasnije, odnosno da bude sazvana po redovnom postupku? Na kraju, pošto je bilo hitno, šta smo dobili za tih nedelju dana? Šta je za tih nedelju dana od hitnih tačaka dnevnog reda rešeno?

DJB-Zrenjanin