Protest zbog cene goriva.

blokada3

U Zrenjaninu je danas na nekoliko punktova održan protest zbog poskupljenja goriva u Srbiji. Nezadovoljni potrošači najavili su proteste koji bi trebali da počnu od 8. juna a u nekim gradovima su već održane blokade na putevima, dok je u Zrenjaninu prvi protest održan u popodnevnim časovima.

blokada4

Cene goriva, u zavisnosti od vrste od početka godine porasle su za 4,3 do 5,7 procenata. Benzin je poskupeo 8,79 dinara za litar, a dizel za 11,30 dinara, tako da litar evrodizela košta 161,71, ekodizel 166,90 dinara za litar. Iako se po prosečnoj ceni goriva u regionu nalazimo negde na sredini, cena dizela od 1,37 evra je među najskupljim u okruženju.

blokada2

U protestu zbog poskupljenja goriva učestvovala su vozila svih vrsta, što znači – automobili, motori, skuteri, traktori, kamioni, lakša i teža teretna vozila, a znak raspoznavanja učesnika protesta su upaljena sva četiri žmigavca. Organizatori protesta su najavili i sutra okupljanje u isto vreme ukoliko se ne dođe do nekog rešenja.

blokada1

Vozači širom Srbije posredstvom društvenih mreža su se organizovali i današnjom akcijom zahtevaju da se snize akcize na gorivo, da cena dizela na svim benzinskim stanicama ne sme biti veća od 110, a bezolovnog benzina od 120 dinara. Takođe, zahteva se i to da se ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda da se na tu cenu dodaje akciza koja ne sme da prelazi 50 odsto cene benzina. Pored toga, traži se i da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.

blikada7

Vrućina je prouzokovala i nervozu kod nekih vozača pa je i policija morala da reaguje, a uz dozvolu roditelja zabeležen je i jedan interesantan učesnik protesta kojem gužva i vrućina očigledno nisu smetali.

blokada5