“Eko gradnja” već sedmu sezonu održava u zimskom periodu lokalne puteve prvog i drugog prioriteta na teritoriji našeg grada.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima posetio je zimski punkt zrenjaninskog preduzeća “Eko gradnja” u industrijskoj zoni “Bagljaš”, kako bi se uverio u pripremljenost ljudstva i mehanizacije tog preduzeća za održavanje lokalnih puteva na teritoriji grada u predstojećoj sezoni.

“Eko gradnja” već sedmu sezonu održava u zimskom periodu lokalne puteve prvog i drugog prioriteta na teritoriji našeg grada, u ukupnoj dužini od preko 400 kilometara. Gradonačelnik je, nakon obilaska punkta, rekao da se već u subotu ujutro očekuju mraz i pad temperature, koje zimska služba spremno dočekuje.

– Obišao sam danas sa saradnicima zimsku službu “Eko gradnje”, izvršili smo smotru mehanizacije i opreme i dobili smo uveravanja od izvođača da će sve biti u redu i da ćemo i ove godine moći da odgovorimo na sve zahteve. Nije lako održavati 400 kilometara puteva, posebno kada odjednom padne veća količina snega, prošle godine smo imali takav slučaj i relativno brzo je rešen. Velika mreža puteva je u samom gradu i u naseljenim mestima, uz još 200 kilometara koje održava Republika, odnosno “Putevi Srbije” – rekao je Janjić.


Gradonačelnik je najavio i otvaranje novog punkta “Puteva Srbije”, u neposrednoj blizini “Eko gradnje”, tako da se može očekivati i kvalitetnije održavanje državnih puteva. Ovaj punkt je, praktično, već u funkciji, a zvaničan početak rada trebalo bi da usledi tokom naredne nedelje.
– U komunikaciji s “Putevima Srbije” došli smo do zaključka da im je potrebna nova baza u gradu, za smeštaj soli, granulata i mehanizacije, taj posao smo završili, vrlo brzo ćemo punkt i posetiti i otvoriti ga i bićemo sigurniji kada je u pitanju održavanje saobraćajnica koje su pod ingerencijom “Puteva Srbije” – istakao je Janjić.

Ulice i lokalni putevi na teritoriji grada se čiste po planu i programu Odeljenja za urbanizam grada Zrenjanina, i to po prvom i drugom prioritetu – objasnio je Siniša Kukin, rukovodilac zimske službe “Eko gradnje” i dodao da se ulice koje se ne nalaze među prioritetima čiste na osnovu posebnih naloga nadzornih službi.
– “Eko gradnja” poseduje mehanizaciju u većem obimu nego što je propisano planom i programom za zimsko održavanje puteva, a na ovom punktu se nalazi mehanizacija za četvrti stepen. Ukoliko bi došlo do obimnijih padavina u kratkom vremenskom roku, preduzeće poseduje značajno više mehanizacije koju bi stavio u funkciji. U rezervi imamo i 130 tona soli i 70 kubnih metara agregata, a kod dobavljača je rezervisano još 200 tona soli – naveo je Kukin.

Kao i prethodnih sezona, posao održavanja saobraćajnica “Eko gradnja” obavlja u koordinaciji sa Policijskom upravom, Centrom za obaveštavanje i nadležnim službama i odeljenjima u Gradskoj upravi Zrenjanin.

Preuzeto sa: www.zrenjanin.rs