Saopštenje GO Zelene stranke u Zrenjaninu.

Predsednik GO Zelene stranke u Zrenjaninu Aleksandar Jankov, zajedno sa aktivistima te stranke, podneo je danas krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u pravnom licu i protiv pravnog lica “Prekon” d.o.o. tzv. Kafilerija zbog emisije neprijatnih mirisa koji se u toku prerade šire iz pogona ove fabrike, a zbog čega građani negoduju i bezuspešno upozoravaju godinama unazad.

“Neprijatni mirisi stvaraju neprijatnosti građanima koji žive u delovima grada gde se osete ove emisije, utiču na njihovo zdravlje i kvalitet života, na malu privredu, turizam i na zajednicu uopšte. Ovu prijavu smo podneli u nadi da će je tužilaštvo ozbiljno ispitati i procesuirati bezobzirno i grubo kršenje zakonskih odredbi koje su propisane važećim propisima Republike Srbije i potpisanim međunarodnim ugovorima iz oblasti zaštite životne sredine “ rekao je Aleksandar Jankov.

Posedujemo preko 200 prijava građana koje su upućene komunalnoj miliciji u poslednjih nekoliko meseci, to je po nama dovoljan pokazatelj da se ne poštuju propisane mere i odredbe zakona, građani ne smeju biti robovi neodgovornih pojedinaca.

U prilog tezi da vlasnik ove kompanije ne brine o životnoj sredini je i slučaj u naseljenom mestu Mihajlovu gde isti ovaj privatnik na isti način (odlaganjem stajskog đubriva na ulazu u selo) maltretira meštane tog naseljenog mesta, koji takođe ne mogu da otvore prozore i nisu u mogućnosti da uživaju u lepom vremenu.

“Borićemo se do kraja i nećemo odustati sve dok ne obezbedimo osnovno pravo čoveka na zdravu i očuvanu životnu sredinu” poručio je Jankov.