Manifestacija koju sa velikim ponosom organizuje Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, „Pesnička štafeta“ ovog proleća realizovana je 44. put.

Otvaranjem izložbe "Pesnička štafeta - jedinstveno kulturno nasleđe" u Gradskoj narodnoj biblioteci "Žarko Zrenjanin" i svečanim programom u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" završena je 44. manifestacija za decu, "Pesnička štafeta".

sa završne svecanosti 1

Zrenjaninska biblioteka posvetila je ovogodišnju manifestaciju književniku i prijatelju biblioteke koji je dva puta bio voditelj "Pesničke štafete", Igoru Kolarovu (1973-2017). Igoru u čast, manifestaciju je ove godine vodilo pet pisaca za decu, Dejan Aleksić, Jasminka Petrović, Branko Stevanović, Dušan Pop Đurđev i Uroš Petrović. Bogatoj zbirci od 40 knjiga za decu koje je biblioteka povodom manifestacije objavila u ediciji “Književnost za decu i omladinu” pridružila se, kao 41. drugačija u odnosu na sve dosadašnje, knjiga „Veliki lepi balon“ koja sadrži tekstove Igora Kolarova, kao i pesme i priče pet stvaralaca koji su bili gostujući voditelji manifestacije. Knjigu je ilustrovalo šest poznatih ilustratora: Dobrosav Bob Živković, Ana Petrović, Kosta Milovanović, Mladen Anđelković, Tihomir Čelanović i Aleksa Gajić.

završna 6

Bibliotekari i gostujući pesnici su u periodu od 16. do 27. aprila obišli su Srednji Banat i opštinu Titel. “Štafeta” je stigla u 60 škola, pratilo ju je oko 10.000 dece, a 3.000 aktivno učestvovalo u manifestaciji predstavljajući gostujućim autorima svoje stihove. Preko 200 pesama ušle su u konkurenciju za nagrade, a 12 najuspešnijih učesnika odabrani su da predstave svoje pesme na velikoj završnoj svečanosti i dobiju posebne nagrade. Dodeljene su tri treće nagrade, dve druge i po jedna prva, kako za učenike nižih, tako i za učenike viših razreda osnovnih škola.

NAGRAĐENI UČESNICI 44. PESNIČKE ŠTAFETE

NIŽI RAZREDI
3. Katarina Teodorović, 4. razred, OŠ "Dr Boško Vrebalov" Melenci
-za pesmu „Miš”

3. Dragan Panić, 3. razred, OŠ "Svetozar Miletić", Vilovo
-za pesmu „Burek”

3. Dijana Keseg, 3. razred, OŠ „Sonja Marinković" Zrenjanin
-za pesmu „Moj papagaj”

2. Svetlana Gluvakov, 3. razred, OŠ “Veljko Đuričin”Jarkovac
-za pesmu „Banat”

2. Jelena Sabo, 4. razred, OŠ ,,Bratstvo-jedinstvo”Belo Blato
-za pesmu „Naočare”
1. Lorant Nađ Bakoš, 4. razred, OŠ ,, Sonja Marinković” Lukino Selo
-za pesmu „Kliker u mojoj glavi“

VIŠI RAZREDI

3. Anastasija Vanja Romanov, 7. razred, OŠ „Mladost" Tomaševac
-za pesmu „Proleće u meni”

3. Đember Sintija, 6. razred, OŠ "Miloje Čiplić" Novi Bečej
-za pesmu „Ma rossz leszek“/ „Danas ću biti nevaljala“

3. Neda Grgić, 6. razred, OŠ "Đura Jakšić" Međa
-za pesmu „Brzalica“

2. Sara Kovač, 6. razred, OŠ “Bratstvo-jedinstvo” Belo Blato
-za pesmu „Nebo“/„Nebo“
2. Isidora Cvetić, 7. razred, OŠ „Aleksa Šantić" Sečanj
-za pesmu „Ogledalo“

1. Ema Nađ , 7. razred, OŠ “Sonja Marinković”Zrenjanin
-za pesmu „Bez granica”

završna 8

Povodom završetka 44. „Pesničke štafete“ u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ bibliotekari su zahvaljujući stručnoj pomoći saradnika iz knjižare "Birooprema" pripremili posebnu izložbu: „Pesnička štafeta“ – jednistveno kulturno nasleđe koja, u formi vremenske linije, prikazuje razvoj manifestacije od njenog nastanka, 1975. godine, do danas. Izložbu su otvorili direktor zrenjaninske biblioteke, Milan Bjelogrlić i pisac Uroš Petrović.

Nakon otvaranja izložbe, u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" svečanim programom završena je ovogodišnja manifestacija. Predstavljeni su odabrani programi osnovaca kojim su gostujuće pisce ove godine u školama dočekali učesnici manifestacije: OŠ "Vuk Karadžić", OŠ "Jovan Cvijić" i OŠ "Đura Jakšić iz Zrenjanina".

U ime organizatora manifestacije, deci, prosvetnim radnicima i gostujućim stvaraocima zahvalili su se direktor biblioteke, Milan Bjelogrlić i Andrej Jakovljev. Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika pozdravio je sve učesnike u ime Grada Zrenjanina koji je pokrovitelj manifestacije, a književnici Branko Stevanović, Uroš Petrović, Dušan Pop Đurđev i Dejan Aleksić predstavili su ovogodišnje najuspešnije mlade stvaraoce stihova.

završna 2

Dvanaestoro nagrađenih dobilo je tablet računare, poklon Kompanije Telekom Srbija, koje je uručio u ime kompanije Slaviša Vlačić, potom knjige izdavačkih kuća "Kreativni centar" i "Propolis buks", a Kompanija "Gomeks" i ove godine pripremila je slatke pakete koje je uručio Nedeljko Golušin, marketing menadžer kompanije.

Podršku ovogodišnjoj manifestaciji pružili su i: EU info centar, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, "Mrkšićevi salaši" i "Omladina".