Spavamo sat vremena duže.

U noći između subote i nedelje, 26. i 27. oktobra pomeranjem kazaljki na časovnicima za jedan sat unazad biće završeno letnje računanje vremena. U nedelju, 27. oktobra u 3.00 časovnike treba vratiti za jedan sat, na 2.00.

sat1

U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine. Od 1995. godine satovi su pomerani u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila vlada, a pre 10 godina donet je novi zakon kojim je letnje računanje vremena uskladjeno sa Evropskom unijom. Letnje računanje vremena počinje poslednjeg vikenda u martu i traje do poslednjeg vikenda u oktobru. Zimsko računanje vremena traje do poslednje nedelje meseca marta.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su rezoluciju kojom se ukida režima letnjeg i zimskog računanja vremena od 2021. godine, pa će tako sve zemlje EU morati da odaberu letnje ili zimsko računanje vremena. Neke zemlje, poput Islanda, Belorusije i Turske, već su ukinule letno i zimsko računanje vremena. Za sada je neizvesno kako će na to reagovati Srbija.