Dan dobavljača – Agrobiznis 2019. okupio je predstavnike više od 120 kompanija, gazdinstava, institucija i zadruga.

Dan dobavljača – Agrobiznis 2019. u organizaciji Razvojne agencije Vojvodine (RAV), koji je juče tokom celog dana trajao u Kongresnom centru „Master“ u Novom Sadu, okupio je predstavnike više od 120 kompanija, gazdinstava, institucija i zadruga i održano je više od 550 B2B sastanaka.

Ovaj drugi po redu specijalistički događaj posvećen agrobiznis sektoru RAV-a za cilj je imao da poveže domaće i strane privrednika i pomogne domaćim kompanijama da uđu u dobavljačke lance većih kompanija, bilo da one posluju na teritoriji Vojvodine ili u inostranstvu.

„Proizvođačima u sferi poljoprivrede to omogućava kontinuiran plasman proizvoda, dok trgovinskim lancima i izvoznicima omogućava kontinuirano snabdevanje proizvodima, sirovinama i repromaterijalom“, istakao je potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević otvaravši B2B sastanke. On je naglasio da se kroz ovakva umrežavanja postižu dva krupna efekta: povećavanje izvoza i povećanje proizvodnje u oblasti poljoprivrede.

Milićević se osvrnuo i na pomoć privrednicima kroz podsticaje i subvencije: “Preko Razvojne agencije Vojvodine će blizu milijardu dinara biti plasirano direktno u subvencije, što u nova radna mesta, što u nabavku nove opreme. To znači više od 2000 otvorenih novih radnih mesta, odnosno da je na taj način indukovano oko 50 miliona evra investicija u samim kompanijama”, istakao je Milićević.

Direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj je naglasio da se broj učesnika na ovim događajima koje RAV organizuje kontinuirano povećava, da se za Dan dobavljača – Agrobiznis 2019. prijavilo oko 130 kompanija, kao i da će u narednom periodu RAV kontaktirati sve njih kako bi se videlo koliko su susreti bili uspešni i da li su rezultirali i nekim konkretnim dogovorima i novim partnerstvima.

Za ovogodišnji Dan dobavljača za agrobiznis registrovalo se čak 123 pravnih lica: 76 kompanija, 11 poljoprivrednih gazdinstava, 16 preduzetnika, dve zemljoradničke zadruge, 7 velikih trgovinski lanaca, BioSens, Fins, poljoprivredne stručne službe, Razvojni fond APV itd.

Najviše sastanaka traženo je sa trgovinskim lancima (Univerexport, Delhaize, Idea, PerSu, Mikromarket, Agromarket), onda sa francuskom trgovinskim kompanijom Sasu Noor International i Razvojnim fondom APV, sa kompanijama Van Drunen Farms Evropa itd.

Milorad Marković, komercijalni direktor kompanije Van Drunen Farms Europa u Banatskom Karađorđevu, koja se bavi preradom voća i povrća, kaže da se ova kompanija prijavila jer traži nove lokalne dobavljače svežeg i smrznutog voća i povrća, ali i nove kupce svojih proizvoda: „Imali smo nekoliko zanimljivih sastanaka sa maloprodajnim lancima, jer krajem sledećeg meseca planiramo prvi put u istoriji firme da izbacimo naš brend, „Handful“, a imali smo i nekoliko zanimljviih sastanaka sa manjim firmama koje koriste naše proizvode kao dodak njihovim proizvodima poput meda, čajeva, čokolada itd.“, rekao je Marković.

Dan dobavljača – Agrobiznis 2019. registrovan je sektorski širok spektar proizvođača: voće i povrće, gajenje žitarica, mlinska industrija, mlečna industrija, mesna industrija, pčelari, proizvođači poljoprivredne mehanizacije, stočne hrane, pića, šećera, ulja i masti, pečurki, ambalaže, etiketa itd.

Vlasnice domaće firme „Truff Truff“, Novosađanke Sanja Melkus i Violeta Ivković, postaju sve poznatije po svojim „proizvodima od vojvođanskih tartufa“ i po tome što promovišu upotrebu tartufa u kuhinji, što do sada nije bio slučaj, premda je konkretno Vojvodina, kako kažu, izuzetno bogata tartufima. One svoje proizvode već plasiraju u petnaestak prodavnica u Novom Sadu i Beogradu, ali su na Dan dobavljača došle u potrazi za ambalažom: „Nama malim proizvođačima su veliki problem ambalaža i pakovanje. Staklena ambalaža koju mi koristimo uglavnom se mora kupovati na palete, što nama ne odgovara pa smo došli na sastanke sa proizvođačima ambalaža, da vidimo kakva im je ponuda“.

Dejan Stefanović, proizvođač bukovači i šitaki iz Sremskih Karlovaca, prodaje najviše po pijacama, najbolje ga znaju oni koji kupuju na Limanskoj pijaci u Novom Sadu, a počeo je da snabdeva i Lidl, kaže da došao da vidi da li može plasman da proširi još više: „Došao sam kako bih održao sastanke sa lancima Merkator, PerSu, Delhaize, ali i da istražim tržište i da vidim šta je to šta se traži i koje su nam mogućnosti za dalje.“

I Ljubica Erkić, vlasnica sve poznatijih testenina „Pastai“, kaže da je za dve godine uspela da zaokruži tržište Srbije, da je uspela da uđe u velike lance i da radi sa vrhinskim restoranima i hotelima, ali da još uvek ima puno posla i da su joj ovakvi susreti korisni: „Na Dan dobavljača smo došli jer nam je cilj da nađemo dobru sirovinu, jer želimo da proširimo program i da počnemo ozbiljnije da se bavimo izvozom. Imamo upita, radićemo verovatno nešto za rusko tržište, kao i za Hrvatsku. Mogu vam reći da sam imala uspešne sastanke, kao uostalom i na prošlogodišnjem Danu dobavljača, koji je RAV organizovao. Tada smo razgovarali sa trgovinama i kao rezultat toga naši se proizvodi od novembra 2018. nalaze na policama Univerexporta“, kaže vlasnica Pastai testenina.


Sledeći Dan dobavljača Razvojne agencije Vojvodine biće održan u novembru ove godine i biće posvećen sektoru prateće automobilske industrije.