Zatvaranje izložbe „Ivan Pančić – Lovac na svetlo i tamu – Retrospektivna izložba fotografija”.

Povodom zatvaranja izložbe posvećene obeležavanju šest decenija predanog rada fotografa Ivana Pančića u četvrtak, 8. septembra 2022, sa početkom u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održano „Veče fotografije sa Ivanom Pančićem”.

Postavka „Ivan Pančić – Lovac na svetlo i tamu – Retrospektivna izložba fotografija”, koja je svečano otvorena 8. avgusta 2022. godine, kroz više od 70 fotografija predstavlja izbor iz njegovog bogatog opusa. Na izložbi su kroz objektiv ovog foto-reportera prikazani grad Zrenjanin, motivi Banata, običaji i tradicija, priroda koja nas okružuje, sportska dešavanja, umetnička fotografija i dr. Vremenski raspon u kome su fotografije nastale je od šezdesetih godina prošlog veka, do današnjih dana.

„Veče fotografije sa Ivanom Pančićem” zamišljeno je kao razgovor sa autorom fotografija o izložbi, ali i trenucima koji su obeležili njegovu profesionalnu karijeru foto-reportera. Specijalni gosti biće Imre Sabo, majstor fotografije FSS, Gordan Pomorišac, majstor fotografije FSS, i Vladeta Milojević, fotograf, dok će moderator razgovora biti Ivana Arađan, koautorka izložbe.

Biografija:

Ivan Pančić počeo je da se bavi fotografijom još u osnovnoj školi, pedesetih godina XX veka. Veliku nagradu Foto-saveza Jugoslavije dobio je kao dvadesetogodišnjak, 1965. godine. Tri godine kasnije (1968), objavio je prvu fotografiju u listu Zrenjanin, a od 1976. član je zrenjaninskog kluba fotografije (CD 13). Baveći se fotografijom proputovao je svet, izlagao u inostranstvu i stekao više od 250 domaćih i međunarodnih priznanja na raznim foto-konkursima. Prema kriterijumima Foto-saveza Srbije, od 1991. godine, jedan je od retkih zrenjaninskih umetnika sa titulom majstorskog kandidata. Dobitnik je nagrade Gran-pri za sportsku fotografiju (Kranj, 1981), bronzane plakete u Sidneju (1989) i srebrnog pehara u Italiji (na konkursu Kodaka). Osvojio je i glavnu nagradu za crnobelu kolekciju na uglednom festivalu „Žisel” (1981). Priredio je niz foto-izložbi posvećenih istoriji Zrenjanina, a njegovi snimci našli su se u mnogim (foto)monografijama, izložbenim katalozima, turističkim vodičima i drugim radovima posvećenim Zrenjaninu.