Podizanje svesti o zaštiti životne sredine.

Povodom 9. maja, Dana Evrope, u okviru promocije EUteka kampanje #EUzaTebe, Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” održala je ekološku radionicu za najmlađe kao prvi u nizu programa kojima biblioteka doprinosi podizanju svesti o zaštiti životne sredine.

Na radionici “Kako spasti drvo” učestvovali su učenici OŠ “Sonja Marinković” iz Zrenjanina koji su imali priliku da razgovaraju sa bibliotekarima o tome šta doprinosi ugrožavanju, a šta očuvanju životne sredine, čitala se knjiga Stanke Brdar “Kako spasiti drvo” i učesnici radionice imali su priliku da saznaju na koji način mogu sami da naprave papir.

Ovom radionicom otpočeo je program koji će biti praćen i kroz Blog Čitalačka značka (www.zrznacka.com) gde će se naći najbolji tekstovi, fotografije i video prilozi posvećeni očuvanju životne sredine. U okviru kampanje #EUzaTebe i projekta Eko-biblioteka, planirano je: emitovanje filma koji je primer dobre prakse: sađenje drveta u Aleji pesnika OŠ „Servo Mihalj“ u Mužlji u okviru manifestacije „Pesnička štafeta“,Izložba dečjih radova na recikliranom papiru, predstavljanje primera dobre prakse kao i radionica na temu reciklaže. Svako dete koje je učestvovalo u eko radionici, zahvaljujući donaciji EUteke, dobilo je na poklon knjigu Ljubivoja Ršumovića koja je štampana na recikliranom papiru.