„Sveta petka – Krst u pustinji“ i „Ala je lep ovaj svet“.

U bioskopu Kulturnog centra Zrenjanina u nedelju, 18. septembra prikazuje se novi domaći film „Sveta petka – Krst u pustinji“ reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića. Glavnu ulogu tumači Milena Predić. Scenario za film urađen je po romanu „Petkana“ Ljiljane Habjanović Đurović. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana i pre početka projekcije po ceni od 250 dinara. Projekcija počinje u 20 časova u Velikoj sali Kulturnog centra. 

Pobožna devojka Paraskeva, napušta svoj život među ljudima u gradu Konstantinopolju i odlazi u Jordansku pustinju gde provodi narednih 40 godina svog života boreći se sa iskušenjima, gresima i unutarnjim demonima. Pratimo njen put od obične devojke do najvoljenije i najpoštovanije Svetiteljke Pravoslavlja. Bočna priča nam govori o dve žene (arapkinji Zejnebi iz beduinskog plemena i Paraskevi) koje potiču iz različitih kulturnih, socijalnih i verskih sredina, ali dele iste ljudske emocije, vrednosti i stvaraju neobično prijateljstvo svojim čistim srcima. Tokom boravka u pustinji, Zejneba je Paraskevin jedini prijatelj, ali i ogledalo i odraz spoljnjeg sveta koji je Paraskeva napustila.
Film je nastao po istinitoj priči i romanu “Petkana” Ljiljane Habjanović Đurović.  Ova priča nam govori kako ljudi mogu da pobede svoje slabosti. Teme filma su univerzalna moralna pitanja čovečanstva, što ga čini aktuelnim i danas, bilo gde na svetu.

Trejler filma pogledajte ovde.

Najnovije domaće ostvarenje „Ala je lep ovaj svet“ pred zrenjaninskom filmskom publikom premijerno će prikazivati u Kulturnom centru Zrenjanina od četvrtka, 22. do nedelje, 25. septembra. Ova filmska priča u režiji Filipa Čolovića govori o ljubavi koja preobražava i o mogućnosti promene svakog čoveka na bolje ili na gore, u zavisnosti od toga čime se napaja. Glavne uloge u filmu igraju Andrija Kuzmanović, Anđelka Prpić i Nikola Pejaković. Filmske projekcije počinju u 20 časova u Velikoj sali. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana i pre početka projekcije po ceni od 250 dinara.

Film je premijerno prikazan na 46 festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji dok je bioskopska distribucija zakazana od 22 septembra 2022.  Priča o ljubavi koja preobražava i o mogućnosti promene svakog čoveka na bolje ili na gore, u zavisnosti od toga čime se napaja. Ljubiša, dobro nadzemaljsko biće čiji je zadatak da spoji ljude u bračnu zajednicu, već dugo je neuspešan u svom poslu. Ovog puta se zarekao da će spojiti Batu, neafirmisanog i isfrustriranog filmskog reditelja i Unu Lazarević, najpoznatiju tv voditeljku i površnu mega zvezdu, autorku čuvene pomodarske emisije Šetnja s lavom. 

Šeprtljasti Ljubiša stvara okolnosti koje bi ih sjedinile, te Una intervjuiše Batu u njegovom stanu. Posle napetog intervjua, sukoba i razbuktalih strasti, plin eksplodira i stan odleti u vazduh. Njih dvoje prežive, no strada Batina komšinica. Inspektor Trišić hapsi Batu zbog nehotičnog ubistva i pokušaja ubistva Une. Bata biva osuđen i dospeva u zatvor, gde pokušava da preživi i vremenom postaje surovi kriminalac.

Trejler filma pogledajte ovde.