Manifestacija se u Zrenjaninu održava punih trinaest godina.

Uprkos okolnostima u kojima je završena ova školska godina, i mesec dana kasnije nego što je bilo uobičajeno svih prethodnih godina, danas je na Trgu slobode održan tradicionalni “Ples maturanata”, manifestacija koja se u Zrenjaninu održava punih trinaest godina. Lepa tradicija, dakle, nije prekinuta i na poziv Grada Zrenjanina i svojih škola danas su se u centru Zrenjanina okupili učenici završnih razreda svih devet gradskih srednjih škola, zaplesali kadril i na taj način još jednom doprineli da iz Zrenjanina u svet ode jedna od najlepših slika grada. Zajedno sa njima, svečanosti su prisustvovali i brojni roditelji, bake i deke, profesori, prijatelji, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Maturante je pozdravio gradonačelnik Čedomir Janjić, poželevši im uspeh u daljem školovanju, životu i radu.
– Dragi maturanti, poštovani roditelji, bake, deke, profesori, ove godine u malo izmenjenim okolnostima, ali uspeli smo da organizujemo ples maturanata, da pošaljemo najlepšu sliku sa našeg prelepog trga, u Srbiju i ceo svet, da ljudi vide kako sve ovo lepo izgleda. Želim da svi upišete i završite fakultete koje želite, škole koje želite, u bilo kom gradu i zemlji, ali da se posle toga vratite u Zrenjanin, jer, mi radimo na tome da se vi vratite, na otvaranju novih radnih mesta, novih fabrika i firmi, da možete da birate gde ćete raditi, da se ostvarite lično i profesionalno. Želim da svi zajedno u tome uspemo. Pre svega, želim vam ličnu sreću i dobro zdravlje, vama i vašim porodicama – rekao je gradonačelnik Janjić.

Plesu maturanata prisustvovali su i njegovi saradnici, zamenik Saša Santovac, pomoćnici Duško Radišić, Simo Salapura i Dragan Ćapin, zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica, kao i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević. Koordinatorka plesa bila je i ovoga puta Nikoleta Vidaković. Juče je s maturantima organizovala probu plesa, a danas ih je takođe okupila ranije, kako bi se još jednom upoznali s taktovima kadrila.

Učesnici plesa izveli su koreografiju u belim majicama s obeležjima državne zastave i Grada Zrenjanina, koji je, kao i svih prethodnih godina, podržao organizaciju ovog lepog događaja. U skladu sa situacijom, imali su i prigodne zaštitne maske, takođe u bojama zastave Srbije, koje su, nakon plesa, poletele uvis, sa željom da se konačno otera koronavirus, koji je maturante ovog proleća omeo u redovnom završetku školske godine.

Zrenjanin se prvi put u ovu manifestaciju evropskih razmera – ”European quadrille dance festival” – uključio 2007. godine i od tada, svake godine, maturanti iz našeg grada okupljaju se istovremeno kad i njihovi vršnjaci u brojnim drugim gradovima u našoj zemlji i širom Evrope, zajedno obeležavajući završetak jednog značajnog životnog perioda. Ovoga puta izostali su zajednički nastup i okupljanja u drugim sredinama i gradovima, ali je Zrenjanin uspeo da sačuva i održi “Ples maturanata”, kao zapaženu i značajnu gradsku manifestaciju.