Saopštenje gradonačelnika Zrenjanina, Čedomira Janjića, u vezi sa informacijama objavljenim u pojedinim medijima.

Projekat izgradnje fabrike guma kineske kompanije “Linglong” izuzetno je važan kako za Grad Zrenjanin tako i za Vojvodinu i celu Srbiju.

Prvi put u Zrenjaninu imamo kompaniju koja je ozbiljan proizvođač na globalnom nivou i jedan od lidera u svojoj sferi poslovanja.
Ovde nije samo stvar o velikoj investiciji i otvaranju novih radnih mesta, radi se o društveno odgovornoj kompaniji koja ulaže u obrazovanje, sport, medicinu i kulturu i paralelno sa svojim razvojem razvija i sredinu u kojoj se nalazi.

Tokom izgradnje i rada kompanija “Linglong” biće angažovane lokalne građevinske firme, koristiće usluge lokalnih kompanija za razne servise i održavanja, što znači da će, pored otvaranja 1500 novih radnih mesta, veliki broj ljudi indirektno imati posao.
Zrenjanin će zahvaljujući kompaniji “Linglong” dobiti novu putnu mrežu, auto put Zrenjanin – Beograd, proširenje postojećeg puta ka Novom Sadu što nas dodatno dovodi u fokus za nove investicije.

Realizacija projekta kineske kompanije “Linglong” u Srbiji sastoji iz više faza, što je i normalno za projekat takve veličine.
U prvoj fazi kineska kompanija je ishodovala građevinsku dozvolu za pripremne radove gde po Zakonu nije potrebno priložiti Studiju o uticaju na životnu sredinu.

U drugoj fazi projekta prilikom početka izgradnje samog postrojenja za proizvodnju neizostavna je Studija o uticaju na životnu sredinu.

Pre davanja saglasnosti na Studiju i izdavanja građevinske dozvole za drugu fazu, Studija se mora dati na Javni uvid, gde će svi zainteresovani moći da je pogledaju, što se moglo i proveriti uz minimalne napore kroz Zakon o uticaju na životnu sredinu.
Iz tog razloga smatramo da je nepotrebno dovoditi građane Srbije u zabludu jer je sve dosada urađeno u skladu za Zakonom.

Prema rečima gradonačelnika, Čedomira Janjića, u Zrenjaninu će se, na veliku žalost zlonamernih pojedinaca, podići najsavremenija fabrika guma u Evropi i svi parametri koji se tiču zaštite životne sredine biti ispoštovani. Sam proizvođač opreme zahteva najviše standarde zaštite životne sredine, što je za nas važno koliko i ulaganja u naš grad!