Promocija projekta Kluba učenika "Pikaso''.

U sredu, 27.2.2019, u Zrenjaninskoj gimnaziji, prvi put u istoriji ove škole, otvoren je Klub učenika „Pikaso“.  Klub je ovoren u okviru istoimenog omladinskog volonterskog projekta, čiji su nosioci i idejni tvorci učenici Zrenjaninske gimnazije i HPTŠ ,,Uroš Predić'', udruženi u neformalnu grupu učenika ,,Umetnost i dizajn''(novi izborni predmet za prvi razred gimnazije!), a čiji je mentor Dušanka Đorđević, profesorka likovne kulture.

drndak

Na otvaranju su govorili: direktor, Milan Radaković, i učenici Zrenjaninske gimnazije:  liderka i koordinatorka projekta Anastasija Kotarica (I-1), koordinatorka Nevena Jovčić (I-4) i mentorka Dušanka Đorđević, koja je otvorila Klub. Voditelj programa je bio Luka Števin (I-1), koji je, pored Katarine Banjanin (I-1), zadužen za promociju.

Pored navedenih učenika, projektni tim čine: koordinator i grafički dizajner projekta Branislav Holić (2-6, HPTŠ „Uroš Predić“), muzički urednik Aleksa Torbica (I-2), kao i tim za renoviranje prostora Dunja Peči, Jovana Mikanović, Milica Kralj, Una Antonović, Vojin Krajnović, Teodora Kiš, Andrea Sremac i Teodora Pavlov (Zrenjaninska gimnazija). Radionice u HPTŠ „Uroš Predić“ su realizovali učenici obrazovnog profila Modelar odeće: Nataša Miok, Saška Čordarov, Katarina Čizmić, Borka Crnomarković, Biljana Balević, Dragana Šargin, Jelena Popov, Jovana Stojak, Novakov Željko, Ivana Protić, Vanja Pantić, Marija Prohaska, Nataša Sabadi, Helena Penjin, Jovana Radovančev, Valentina Zuzana Kolčik, Ernestina Čordaš i Jasmina Metikoš. Radionice u Zrenjaninskoj gimnaziji će biti  realizovane u martu, od strane učenica: Vinone Dudok, Marine Vuletić, Ivane Belča, i Marine Baračkov. Autorke i mentorke radionica šivenja i veza, na kojima su rađeni predmeti za opremanje Kluba, su nastavnice praktične nastave u HPTŠ „Uroš Predić“ -  Jadranka Živković i Biljana Šuntić. Radionicu promocije projekta je vodila Sandra Banjanin, a mentorka celokupnog projekta je Dušanka Đorđević, profesor likovne kulture u Zrenjaninskoj gimnaziji i HPTŠ „Uroš Predić“. U dosadašnjim aktivnostima u uspostavljanja rada Kluba, učestvovalo je 130 učenika i sedam nastavnika.

Cilj projekta je da se osposobi novi prostor, za različite oblike nastavnih i vannastavnih aktivnosti, kao i za zajednički rad i druženje učenika. Realizacija projekta je počela decembra, organizacijom niza slikarskih radionica, radionica šivenja, izrade nakita, ručnog veza a  završava se krajem marta, nastavkom započetih radionica. Projekat podržavaju Centar za razvoj demokratskog društva ,,Europolis'' i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, u okviru projekta Mladi su zakon - Srednjobanatski, Severnobački i Severnobanatski okrug.

Autor fotografije: Jovan Njegović Drndak