33 dobitnika u 12 kategorija.

Sportski savez Grada Zrenjanina i Grad Zrenjanin organizovali su danas u Baroknoj sali zrenjaninske Gradske kuće tradicionalnu svečanost dodele godišnjih priznanja Sportskog saveza grada, po šesnaesti put. Uz prisustvo čelnika Grada Zrenjanina, predstavnika sportskih asocijacija i institucija Republike Srbije i AP Vojvodine, nekadašnjih sportista, osvajača olimpijskih medalja, priznanja su za sportska dostignuća i rezultate u prethodnoj godini dodeljena u 12 kategorija, a ukupno je nagrađeno 33 sportista, sportskih klubova, stručnjaka, sudija, donatora, propagandista u sportu, uz posebna priznanja i nagrada za životno delo. O dobitnicima je odlučivao Upravni odbor Sportskog saveza grada Zrenjanina, a svakako su na to presudno uticali postignuti sportski dometi.

Prisutne su na početku svečanosti pozdravili predsednik Sportskog svaeza grada Zrenjanina Rajko Petrović i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, istakavši da je protekla godina bila olimpijska, da je Zrenjanin u njoj poneo titulu Evropskog grada sporta, da su kroz to priznanje promovisani naša tradicija, istorija, ali i naša sadašnjost i stremljenje ka budućnosti, ka novim sportskim, ali i privrednim i razvojnim ciljevima.

– Čast je biti na čelu grada čiji su sportisti osvojili 24 olimpijske medalje, grada koji ima brojne sportske prijatelje i poštovaoce i sport je nešto s čim se ponose svi Zrenjaninci. Hvala svim dobitnicima nagrade Sportskog saveza na njihovom doprinosu razvoju zrenjaninskog sporta i što su njihovi rezultati deo onoga što se zove “Evropski grad sporta”. Pred nama su novi izazovi, još jedna lepa sportska manifestacija, veoma zahtevna za organizaciju – Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine, koju organizujemo po treći put u našem gradu, pred nama je i završetak rekonstrukcije Gradskog stadiona, dugo čekano unapređenje sportske infrastrukture i izazovi da se uklopimo u sve budžete sportske organizacije i ostvarimo zavidne sportske rezultate i u ovoj godini i u narednom periodu – poručio je gradonačelnik, uz želje i za privrednom ekspanzijom grada.

Pomenuo je u tom smislu investiciju koja menja ekonomsku sliku i potencijal, gradnju kompleksa “Linglong”, gradnju autoputa do Beograda i Novog Sada, ali i drugih projekata koji će Zrenjanin još više učvrstiti na mapi gradova privlačnih za investiranje, život i rad.

Gradonačelnik je, zajedno sa direktorkom Olimpijskog komiteta Srbije, Sonjom Vasić, uručio nagrade najuspešnijim kadetima, juniorima i seniorima. U seniorskoj kategoriji, među sportistima u olimpijskim sportovima i sportovima koji su pridružene članice MOK-a, priznanja su dobili rvač “Proletera” i državne reprezentacije Zurab Datunašvili i članica Bokserskog kluba “Petrovgrad” Aleksandra Rapaić.

U kategoriji sportistkinja i sportista U20 priznanje su zaslužili članica Atletskog kluba “Banat” Dunja Sikima i član Rvačkog kluba “Proleter” Andrija Mihajlović. Među juniorima su se najviše istakli bokser “Banata” Strahinja Rašović i karatistkinja “Zadrugara” iz Lazareva Dunja Rajić.

U kategoriji neolimpijskih sportova, nagrađeni su junior Miloš Rajić, član Kuglaškog kluba “Banat”, juniorka Tijana Drašković, članica Kluba borilačkih sportova “Internacional”, senior Bogdan Drašković, iz istog kluba, i seniorka Anastasija Njegreš Orčik, iz Pauer lifting kluba “Gladijator” Elemir.


Najbolji seniorski sportski klubovi su Rvački klub “Proleter”, u muškoj i Kuglaški klub “Kristal” u ženskoj konkurenciji. Rvački klub je najuspešniji i među juniorima, a devojke Mačevalačkog kluba “Omladinac” među juniorkama. Plivači “Proletera” najuspešnija su kadetska ekipa, a članice Tekvondo kluba “Zrenjanin” najuspešnije kadetkinje.

Najsupešniji sportisti sa invaliditetom su članica Plivačkog kluba “Proleter” Katarina Draganov Čordaš i član Streljačkog kluba “Olimp” Laslo Šuranji.

Trener rvača “Proletera” i prvi saradnik trenera rvačke reprezentacije Vojislav Trajković najbolji je trener za prošlu godinu, najbolji sportski radnik je Velibor Mladenović, sekretar FK “Radnički” i član IO FS grada Zrenjanina, a stručnjak u sportu je fizioterapeut Vladimir Milošev. Priznanje za sportskog sudiju dobila je Vesna Piperski Cucić, rvački sudija.
Nagradu Sportskog saveza za sponzorstvo-donatorstvo u sportu zaslužila je kompanija “Linglong”. Propagandista u sportu za 2021. godinu je novinar i fotoreporter Željko Šemić.


Dodeljeno je i sedam posebnih priznanja, sporstkim klubovima i pojedinicima, a priznanja za životno delo dodeljena su, posthumno, Ivani Vukov, treneru Aikido kluba “Tisa” i fudbalskom sudiji Draganu Simiću.


Svečanost je uveličala naša sugrađanka Milica Dosković, članica Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Izvela je himnu Republike Srbije i sportsku himnu grada Zrenjanina “Imena za sva vremena”, a zaslužila je i jedno posebno priznanje. Naime, sticajem okolnosti, nije primila diplomu za učešće na Sportskoj olimpijadi školske omladine Vojvodine u Zrenjaninu, 1986. godine i ona joj je uručena danas.