Na izložbi je predstavljeno 27 skulptura, izrađenih u drvetu, metalu i tehnici bronze.

Tokom trajanja izložbe vajara, likovnog pedagoga i akademika Svetomira Arsića Basare, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, biće upriličena stručna vođenja kroz postavku. Uoči svakog tumačenja, planirano je prikazivanje kratkog dokumentarnog filma „Koreni”, autorke Katarine Krstić, u kome se kroz jedanaest minuta prikazuje priča o životu i radu akademika Basare. Stručna vođenja sa projekcijom će se održavati svake srede, sa početkom u 19 časova, u periodu od 30. oktobra do 20. novembra 2019. godine. Publici će izložbu tumačiti Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti u Narodnom muzeju Zrenjanin.

Katarina Krstić, rođena je 1998. godine u Novom Sadu. Tokom školovanja u rodnom gradu, istakla se kao aktivan član dramske sekcije, gde i stiče prve pouke o glumi i režiji. Završila je „Školu filma” 2014. godine u realizaciji Kulturnog centra Novog Sada. Iste godine piše scenario i režira svoj prvi kratkometražni film „Izbor”. Inspirisana esejom o pozorištu „Psovanje publike” Petera Handkea, postavlja ga na pozornicu u vidu dramskog komada, za koji osvaja nagradu za najbolju učeničku režiju na festivalu “Srednjoškolsko pozorje” u Novom Sadu. Student je Fakulteta dramskih i filmskih umetnosti u Beogradu. Dosadašnja ostvarenja u oblasti režije i montaže su joj studentski film “Krugovi”, dokumentarni filmovi “Lokal – Global”, “Tren” i “Orašje-opomena”. Dokumentarni film “Koreni”, o stvaralaštvu akademika Basare nastao je 2019. godine, i bio je prikazan na ovogodišnjem festivalu “Filmski susreti” u Nišu, u okviru studentske selekcije.

Da podsetimo:

U petak, 11. oktobra, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin svečano je otvorena izložba skulptura akademika Svetomira Arsića Basare, jednog od najznačajnijih autora u istoriji srpske savremene skulpture. Publici su predstavljeni radovi iz nekoliko ciklusa na kojima je autor radio u periodu od 1998. do 2018. godine. Izložba je premijerno prikazana tokom 2019. godine u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, povodom devedeset godina od umetnikovog rođenja. Ovo je prva samostalna izložba akademika Basare u Zrenjaninu, u njegovoj umetničkoj karijeri dugoj šest decenija. Na izložbi je predstavljeno 27 skulptura, izrađenih u drvetu, metalu i tehnici bronze.