Predstavljen novi Zakon o transfuzijskoj medicini.

bolnica2
Juče je u Opštoj bolnici Zrenjanin održana konferenciju za medije povodom novog Zakona o Transfuzijskoj medicini koji počinje da se primenjuje 1. maja 2018. godine, a podrazumeva prestanak dobrovoljnog davanja krvi u Opštoj bolnici "Đorđe Joanović" Zrenjanin. Na konferenciji su o zakonu i šta on znači za dobrovoljne davaoce krvi i o samoj službi transfuzije govorile dr Ivana Tešić - direktorka Opšte bolnice Zrenjanin i Aleksandra Tanasijević - sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin.
bolnica3
Novi zakon o transfuzijskoj medicini usvojen je u Skupštini prošle godine. U skladu sa njim, od 1. maja ove godine, izmeniće se način prikupljanja krvi na teritoriji Srednjobanatskog okruga. Zakon predviđa da će ubuduće pet ovlašćenih transfuzijskih ustanova u Republici Srbiji i to u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Beogradu (Institut za transfuziju krvi i VMA) moći da se bave planiranjem, prikupljanjem, testiranjem i distribucijom krvi. Službe u opštim bolnicama koje su se do sada time bavile, postaće takozvane banke krvi.
bolnica1
Ovlašćena transfuzijska ustanova za Vojvodinu je Zavod za transfuziju krvi Vojvodine u Novom Sadu. Banka krvi u Opštoj bolnici "Đorđe Joanović" Zrenjanin će svakodnevno ovlašćenoj ustanovi dostavljati podatke o zalihama krvi. Isporuka krvi će se vršiti jednom do dva puta nedeljno, a u vanrednim situacijama će biti obezbeđene i dodatne količine, rekla je na konferenciji direktorka Opšte bolnice Zrenjanin, dr Ivana Tešić.
Sam sistem davalaštva krvi ovim Zakonom će biti promenjen. Pojedinac, dobrovoljni davalac, neće biti u mogućnosti da sam dođe u bolnicu kako bi dao krv. Akcije dobrovoljnog davanja krvi biće organizovane po utvrđenom kalendaru a to će ubuduće preuzeti kao svoju obavezu Crveni krst Zrenjanin, koji će u saradnji sa ovlašćenom transfuzijskom ustanovom, u našem slučaju sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, sprovoditi akcije davalaštva, dodala je Tešić.
bolnica4
Sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin Aleksandra Tanasijević, naglasila je da će lokalna organizacija Crvenog krsta, kao i do sad, obaveštavati građane o akcijama dobrovoljnog davanja krvi i putem medija ali i putem društvenih mreža plakatima, dopisnicama, SMS-om, pozivima telefonom i na drugim do sada poznatim načinima kojim su građani obaveštavani.
3. i 11. maja, u prostoru Crvenog krsta Zrenjanin, prve su akcije dobrovoljnog davanja krvi koje će se obavljati po stupanju na snagu Zakona o Transfuzijskoj medicini, i ovim putem apelujemo na dobrovoljne davaoce da se rukovode humanim motivima i da pokušaju da se prilagode novoj organizaciji. Kao i da sada, krv koju daju, služiće za pomoć našim sugrađanima kojima je pomoć preko potrebna, dodala je Tanasijević.
bolnica5