Saopštenje žirija Književnog konkursa „Ulaznica 2020“.

Žiri Književnog konkursa „Ulaznica 2020“ u sastavu: Alen Bešić, književnik i urednik iz Novog Sada, Dunja Ilić, urednica i kritičarka iz Kikinde, predsednica žirija, i Vladimir Arsenić, urednik časopisa, sa zadovoljstvom je konstatovao da se povodom javnog poziva na online konkurs koji je objavljen u maju 2020. godine odazvao srazmerno veliki broj autorki i autora. U ovim teškim pandemijskim vremenima, obradovala nas je činjenica da su radovi stigli iz svih država bivše Jugoslavije.

Žiri je jednoglasno odlučio da nagradi sledeće radove:

Poezija
Prva nagrada: Luca Kozina, Split – Uspoređivanje
Druga nagrada: Aleksandar Jovičić, Lešak – Draga mama
Treća nagrada: Ana Avramov, Zrenjanin – Jugo

Proza
Prva nagrada: Marija Rakić Mimica, Split – Šamar
Druga nagrada: Nevena Karanović, Beograd – Influenserka
Treća nagrada: Martin Grabas, Pančevo – Ukleti svetionici

Esej
Prva nagrada: Milena Lazić, Beograd – Stabilnost otvorene strukture identiteta
Druga nagrada: Nevena Stanojević, Ćićevac – Usamljeni Minotaur u “Asterionovom domu”
Treća nagrada: – Danica Đokić, Jagodina – Yugoslav: smrt i dokolica

“Žiri najpre želi da pohvali sve učesnike jer poslati radovi već po sebi predstavljaju čin hrabrosti da se u ovako teškim vremenima učestvuje na književnom konkursu. U nemogućnosti da sve pristigle radove nagrade, članovi žirija su se odlučili za navedene jer su se oni izdvojili svojim književnim kvalitetom, poetičkom doslednošću i vrhunskom obradom izabrane teme. Zanimljivi i različiti po svojim tematskim istraživanjima, a napisani sa upečatljivim književnim umećem i uverljivošću, ovi tekstovi su se iz mnoštva izdvojili zrelošću izraza, premda se radi o mladim osobama”, rekla je Dunja Ilić, predsednica žirija.

“U svom ocenjivanju žiri je vrednovao isključivo kvalitet umetničko-jezičkog izraza koji je u nagrađenim radovima nesumnjiv. Organizatori se još jednom zahvaljuju svim učesnicima koji su poslali radove u izmenjenim i teškim okolnostima jer su i ove godine pred žiri stavili veliki posao i odgovornost. Nadamo se da će konkurs i sledeće godine biti ovako uzbudljiv po pitanju broja kvalitetnih tekstova. Istovremeno, nadamo se ćemo raditi u neuporedivo lakšim okolnostima, bez pandemijske pretnje”, dodala je Ilić.