23. Regionalna izložba goveda i ovaca.

U organizaciji Udruženja stočara i Mesne zajednice Tomaševac, u nedelju 5. maja po dvadeset treći put održana je tradicionalna Regionalna izložba priplodnih goveda i ovaca, koja predstavlja jednu od najstarijih manifestacija ovog tipa u srednjem Banatu.

Iako vreme nije išlo na ruku učesnicima koji su predstavili svoja grla na izložbi krava i ovaca , manifestacija je ipak privukla brojne stočare iz srednjeg Banata. 23. Regionalnu izložbu goveda i ovaca otvorio je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Duško Radišić, koji je pozdravljajući učesnike i goste izložbe u ime lokalne samouprave, istakao da grad podržava ovakve manifestacije ali i da istovremeno i konkretnim merama pomaže poljoprivrednike i stočare.

Tomaševački stočari inače poseduju oko 1500 grla krava i steonih junica, a zanimljiv je podatak da broj stočara opada, a broj stoke raste. Odziv na ovu manifestaciju odgajivača stoke i ovaca bio je zadovoljajavući kako iz okolnih mesta ali i iz raznih krajeva Vojvodine. Na izložbi su kao i ranijih godina bile zastupljene ovce rasa virtemberg, bergamo, kao i autohtonih i retkih vrsta vitoroga, a dominirala je domaća rasa ovaca cigaja.

Pored izložbe najkvalitetnijih goveda i ovaca, stručna komisija ocenjivala je i puline,  a manifestacija nije mogla da prođe bez takmičenja u kuvanju ovčijeg paprikaša i niza pratećih dešavanja. Najuspešnijim odgajivačima i ove godine su uručena priznanja i pehari za najbolja grla goveda i ovaca.