Radno vreme Narodnog muzeja Zrenjanin tokom praznika.

Tokom prvomajskih praznika, izložbeni saloni Narodnog muzeja Zrenjanin biće otvoreni za publiku u utorak, 2. maja, od 17 do 21 sat. Ulaz je besplatan!

U Salonu publika će imati priliku da pogleda izložbu arhivskih dokumenata i drugog izložbenog materijala pod nazivom „Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat (1849–1861)“, dok je u Malom salonu aktuelna izložba hrišćanskih sakralnih predmeta iz Arheološkog odeljenja i Zbirke primenjene umetnosti zrenjaninskog muzeja pod nazivom „Na raskršću“.

Vojvodstvo Srbija i Tamiski Banat - NMZ 1

Da podsetimo:

Izložba Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat (1849–1861)

Autor izložbe „Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat (1849–1861)“ i uvodne studije kataloga je Zoran Stevanović, arhivista u Arhivu Vojvodine iz Novog Sada. Izložbenu postavku čini 153 eksponata: dokumenta, knjige, likovni materijal, serijske i periodične publikacije, kartografska i rukopisna građa, koji su najvećim delom iz fondova Arhiva Vojvodine, a samo manjim delom iz fondova drugih ustanova kulture. Na izložbi je prikazan i likovni materijal, čije digitalne kopije je Arhiv Vojvodine otkupio od Austrijske nacionalne biblioteke u Beču. Ova postavka zatvara se 2. maja.

Vojvodstvo Srbija i Tamiski Banat 1

Izložba „Na raskršću“

Sve prikupljene muzealije predstavljene na izložbi „Na raskršću“ potiču sa prostora Zrenjanina i Banata, što ne znači samo da su tu napravljene, već i da su tu bile u upotrebi. Arheološko odeljenje predstavilo je hrišćanske sakralne predmete iz srednjeg veka, a odabir predmeta pao je na krstove, korpuse i prstenje sa motivom krsta. Zbirka primenjene umetnosti predstavila se raznolikim materijalom iz perioda novog veka i najnovijeg doba u vidu krstova, statueta, kandila, ikona, religioznih predstava i dr. Gotovo dve trećine, od ukupno 39 predmeta koje publika ima priliku da pogleda na izložbi do danas nikada nisu bili izlagani, a samo pet njih je publikovano u stručnim publikacijama. Autorski tandem čine arheolog Aleksandar Šalamon i istoričar umetnosti Dejan Vorgić.

Na raskrscu 3

petkus baner