Roman o crnogorskoj ženi, tradiciji i ljubavi.

Zrenjaninska promocija romana Jasenke Lalović “S one bande moje gore” biće održana u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina u petak, 15. marta sa početkom u 18h.

Prenosimo vam deo recenzije knjige Gordane Predić istoričarke, novinarke i voditeljke:
„Ovo je priča o životu u Crnoj Gori između dva svetska rata u vreme koje se uvek na ovim prostorima naziva nevreme. Ovo je priča o životu i ljudima omeđenim kršom i kamenom s jedne i pitomom obalom i sinjim morem s druge strane. Ovo je priča o ljudskim sudbinama u koju su utkani ne samo viševekovni običaji i stereotipi ponašanja koji i danas egzistiraju i to ne samo na ovim predelima.

„Dva svijeta, jedan do drugog, a zauvijek preśečeni. Taman ka’ ulje i voda. Džaba ih miješaš. Vazda će se jedno od drugog razdvojit.’’ Možda je Jasenka najbolje ovim rečenicama oslikala naziv svog romana, a nas navela da čitajući razmišljamo da li su to zaista dva sveta naslonjena jedan na drugi i šta je to sa ove, a šta sa one strane što deli jedan isti narod. Nametnula nam je time i pitanje da li ih ta geografska odrednica kao granica zaista razdvaja ili ih sastavlja i spaja čineći time njihovo bivstvovanje prirodnom celinom na tom prostoru.

Žene su okosnica njenog romana. Na jedan vrlo specifičan, možemo reći sasvim jedinstven način, kako može samo neko ko se rodio i stasao tamo i ko nosi u sebi obe ‘bande’ i kao takav poznaje izvorno ono o čemu piše, ona oslikava svoje junakinje. I sve su glavne.
Ko su te devojke rođene posle Velikog rata a stasavale u smutnim vremenima? Ima li razlike između onih s one i ove strane brda? Da li su uspele da pomere granicu koje njihove majke nisu smele? Da li su one ostale smerne i poslušne ili su, suočene sa nepravdama, ustale protiv svega onoga čemu su učene? Koliko su dopustile da im vaspitanje oblikuje karakter? Da li su iskre različitosti u njima samo nagoveštaj vremena koje se sluti i koje će doneti, ne samo njima, korenite promene?…”

Jasenka Lalović je Paštrovka i Buljaričanka koja za sebe kaže da oduvijek piše ali se tek sada usudila da objavi. Njena knjiga o crnogorskoj ženi svoje prvo predstavljanje imala je upravo u Petrovcu, odakle njene priče i kreću… Do sada je promocija održana i u Baru, Beogradu, Budvi, Podgorici i Nikšiću.