Saopštenje tužilaštva u Zrenjaninu.

Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu saopštilo je da je Privredni Apelacioni sud u Beogradu dana 27.01.2021. godine doneo presudu kojom je delimično usvojena žalba Osnovnog javnog tužioca u Zrenjaninu, i preinačena presuda Privrednog suda u Zrenjaninu, u pogledu odluke o kazni za okrivljeno pravno lice DOO “Prekon” za reciklažu nemetalnih otpadaka i ostataka sa sedištem u Zrenjaninu i za okrivljeno odgovorno lice u tom preduzeću.

Tom presudom zabranjuje se “Prekonu” da se pet godina bavi preradom sporednih proizvoda životinjskog porekla, proizvodnjom proteina životinjskog porekla i topljenjem masti iz sirovine sporednih proizvoda životinjskog porekla u objektu u Zrenjaninu i izriče jedinstvena novčana kazna u iznosu od 5.200.000 dinara.

Izrečene su i novčane kazne za dva odgovorna lica, u iznosu od 350.000, odnosno 200.000 dinara i to zbog privrednih prestupa po osnovu Zakona o zaštiti vazduha.

Podsećamo, predstavnici Grada Zrenjanina održali su prethodne godine nekoliko sastanaka s rukovodstvom preduzeća i predstavnicima udruženja građana, s obostranom željom – građana i lokalne administracije – za trajnim rešenjem ovog problema.

Grad Zrenjanin pokazao je dobru volju za rešavanjem dugogodišnjeg problema Zrenjaninaca, ali i učinio konkretne korake ka tom cilju. S obzirom da preduzete mere od strane preduzeća na sprečavanju širenja neprijatnih mirisa nisu dale rezultata, odeljenje inspekcija Gradske uprave Zrenjanin avgusta 2020. godine donelo je rešenje o privremenoj zabrani rada pogona “Prekona”.