„Grad u arhitekturi i arhitektura u gradu - 18/17 – Bečkerek i Petrovgrad i Zrenjanin".

U utorak, 15. maja u okviru Beogradske internacionalne nedelje arhitekture - BINA u beogradskoj galeriji „Kolektiv" u 19 časova otvara se izložba Kulturnog centra Zrenjanina - „Grad u arhitekturi i arhitektura u gradu - 18/17 – Bečkerek I Petrovgrad I Zrenjanin". Autorke izložbe su dipl. inženjerka arhitekture Jelka Đorđević i istoričarka umetnosti – konzervator Vesna Karavida.

Prilog 1 - Plakat izložbe Grad u arhitekturi...

Oktobra meseca 2017. godine Kulturni centar Zrenjanina je, uz podršku Pokrajinskog sektretarijata za kulturu i informisanje i Grada Zrenjanina, predstavio je izložbu "Grad u arhitekturi i arhitektura u gradu - 18/17 – Bečkerek I Petrovgrad I Zrenjanin". Otvaranju izložbe su prisustvovali i organizatori Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), koji su prepoznali značaj prezentovanja zrenjaninske moderne u arhitekturi, i uputili poziv za gostovanje naše izložbe na ovogodišnjoj Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture..

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA), osnovana je 2006. godine sa ciljem promovisanja arhitektonske misli i ideja. Održava se svake godine u maju. Od prve BINA-e, koja je trajala nedelju dana, do sada , manifestacija je prerasla u događaje koji traju ceo mesec. Koncipirana je kroz izložbe, predavanja i šetnje. Internacionalnog je karaktera. Svi događaji su bespatni i dostupni širokoj javnosti.

Prilog 2 - Kolaž fotografija, Grad Zrenjanin

Pored toga, ove godine, po prvi put, zahvaljujući pomenutoj izložbi, u okviru BINA šetnji, koje privlače izuzetno interesovanje, biće organizaovana šetnja van Beograda. Gosti i posetioci BINA-e iz zemlje i inostranstva, 27. maja, posetiće Zrenjanin. Autorke izložbe istoričar umetnosti - konzervator Vesna Karavida i diplomirani inženjer arhitekture Jelka Đorđević, vodiće goste kroz grad i time napraviti svojevrsnu prezentaciju arhitekture "na otvorenom", koja je delom prikazana na izložbi. Takođe, promovišući temu BINA-e - komunikacije, u okviru šetnje, koju je podržala kompanija Gomex, biće prezentovane i druge značajne građevine, kao što su Gradska kuća, pozorišna sala i dr. Navedenim aktivnostima biće dat doprinos prezentaciji kulturnog nasleđa, kao i razvoju kulturnog turizma u našem gradu.