Sredsva iz konkursa za nabavku pčelinjih društava i košnica.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić potpisao je danas, u Baroknoj sali Gradske kuće, ugovore sa 30 pčelara sa teritorije Grada Zrenjanina na osnovu Konkursa za dodelu sredstava za nabavku pčelinjih društava i košnica, koji je raspisao Grad Zrenjanin.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je program mera za podršku pčelarima, koji je pokrenut prošle godine, naišao na izuzetno interesovanje proizvođača meda, a kako je naveo, iz tog razloga pomoć im je pružena i ove godine.

Pcelari_ugovori_020

- Poslednjih godina izdvajamo sredstva za podsticaj naših poljoprivrednika, od prošle godine i za pčelare sa tri miliona dinara, što je iznos opredeljen i ove godine. Vidimo da je interesovanje veće od ponuđenog novca, tako da ćemo ove godine najverovatnije raspisati još jedan konkurs, od dva miliona dinara - rekao je on.

Gradonačelnik je kazao da domaćinstvu - registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu, pripada po sto hiljada dinara koje kroz košnice, konkretno, pet košnica u roku od pet godina, vraća gradu, a one će biti deljene, pre svega, mladim poljoprivrednicima.
- To se, očigledno je, pokazalo kao dobro, jer je interesovanje ovako veliko - rekao je još gradonačelnik Janjić.

Zanimljivo je, ukazao je gradonačelnik, to što je među potpisnicima ugovora bilo i mnogo žena, a među njima i nekoliko trudnica.
- Drago mi je što su nosioci gazdinstava žene i mladi ljudi - naglasio je on.

Jedna od njih je i Isidora Ignjatov koja je pčelarstvom počela da se bavi uz supruga, a sredstva koja je dobila uložiće za kupovinu novih košnica. Kazala je da se proizvodnja meda isplati, uz uslov da se taj posao voli.

Pcelari_ugovori_025

Inače, cilj konkursa jeste povećanje proizvodnje, produktivnosti, konkurentnosti, modernizacija i dostizanje standarda i održivog upravljanja resursima u oblasti pčelarstva kroz dodelu sredstava za nabavku pčelinjih društava i košnica.

Na konkursu ove godine mogli su učestvovati pčelari koji imaju do 30 košnica.

Pcelari_ugovori_044

Preuzeto sa: www.zrenjanin.rs