Gradonačelnik Janjić: Ulaganja od 14 miliona evra u dalju gasifikaciju na teritoriji grada.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i generalni direktor Javnog preduzeća “Srbijagas” Dušan Bajatović potpisali su u sedištu tog preduzeća u Novom Sadu ugovor o regulisanju međusobnih potraživanja, a koji podrazumeva preuzimanje distributivne mreže u zamenu za dug, kao i investicije “Srbijegasa” u gasifikaciju na teritoriji Grada Zrenjanina u iznosu od preko 14 miliona evra.

Direktor Bajatović je rekao da je u ovom momentu najvažnije to što će “Srbijagas” rešiti sve finansijske obligacije koje su to preduzeće i Grad Zrenjanin imali.
– Nema više međusobnih dugovanja, a znate da se u Zrenjaninu realizuje velika investicija, “Linglong”, dakle, čestitam na novim fabrikama koje će biti otvorene, uradićemo gasifikaciju koja je potrebna inudstrijskoj zoni, a radimo i gasifikaciju svih naseljenih mesta na teritoriji grada Zrenjanina – rekao je on.

Bajatović je, između ostalog, istakao i da će snabdevanje gasom biti uredno, kao i da se cena neće menjati, te da je Zrenjanin odlično procenio značaj danas potpisanog sporazuma, jer snabdevanje gasom ne može biti komunalna delatnost.
– Tu uvek imate prevelike troškove i zapošljavanja. Grad Zrenjanin napravio je dobru procenu, a inače je i preporuka Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i EBRD da Srbija ima četiri distributivne zone, a ne da svaki grad ima trošak u toj oblasti i lokalnog distributera. Najvažnije je da će gas u Srbiji, u roku od najduže dve godine, biti dostupan svakom industrijskom potrošaču – dodao je on.

Gradonačelnik Janjić, kako je naveo, zadovoljan je današnjim potpisivanjem ugovora, jer su pregovori oko dugovanja prema “Srbijagasu”, nasleđenih u 2012. godini, trajali oko tri godine.
– Uspeli smo da smanjimo taj dug, ali i da na jedan korektan način rešimo sve to, pre svega, “Srbijagas” ulaže 14 miliona evra u dalje gasifikovanje sela na teritoriji našeg grada i rubova u samom gradu koji nisu gasifikovani i mislim da je to najveći benefit ovog današnjeg potpisivanja. Praktično, cela teritorija Grada biće gasifikovana, a koliko to znači ne mora se dodatno pojašnjavati, pored toga, nove investicije “Srbijagasa” su i u našoj industrijskoj zoni, znači opremanje zone neće pasti na teret Grada Zrenjanina, već će “Srbijagas” svoj deo posla odraditi u svom trošku i mislim da je to takođe veliki benefit. Naša gasna mreža nije novijeg datuma, prilično je stara i potrebne su velike investicije za održavanje i u samom gradu, a mislim da će to “Srbijagas” najbolje odraditi – rekao je gradonačelnik.

Podsetio je da su dugovanja “Gradske toplane” iznosila oko 4 miliona evra, kao i da su radna mesta sačuvana.
– Niko neće dobiti otkaz i to je važno, jer će “Srbijagas” preuzeti dobar deo radnika iz “Gradske toplane”, što je takođe benefit za budžet grada Zrenjanina – rekao je još gradonačelnik Janjić i dodao da je gasifikacija sela već počela, ove godine realizuju se veliki radovi na teritoriji grada, a kako je ukazao, koliko se sada radi na gasnoj mreži, nije se radilo u poslednjih 35 godina. Ranije je gradonačelnik objasnio da je u pitanju gasifikacija devet naseljenih mesta, da su počeli radovi u Knićaninu, Perlezu i Belom Blatu, a da predstoje i u Tarašu, Jankovom Mostu, Orlovatu, Tomaševcu, Čenti i Fakaždinu.

Slične ugovore s javnim preduzećem “Srbijagas”, uz gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, danas su u Novom Sadu potpisali i čelnici gradova Kraljevo i Kragujevac.

Preuzeto sa: www.zrenjanin.rs