Metito, vodeći globalni dobavljač inteligentnih rešenja za upravljanje vodom i snadbevanjem alternativnim energentima, potpisuje ugovor za razvoj i upravljanje postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u Zrenjaninu, Republika Srbija

Ugovor za razvoj i upravljanje postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u Zrenjaninu potpisan je danas u Baroknoj sali Gradske kuće.

Zvaničnom potpisivanju projekta otpadnih voda u Zrenjaninu prisustvovali su Nj.E. potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, gospodin Branislav Nedimović; Nj.E. Ibrahim Al Darmaki, otpravnik poslova ambasade UAE u Beogradu; predstavnik Pokrajinske Vlade u AP Vojvodina, sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine; gradonačelnik grada Zrenjanina, gospodin Simo Salapura; Predsednik Skupštine grada Zrenjanina i bivši gradonačelnik, g. Čedomir Janjić i Metito potpredsednik za poslovni razvoj i generalni direktor EmSerb Vater, g. Valid Madvar.

Komentarišući ovu najavu, Nj.E. Ministar, gospodin Nedimović, rekao je, „Kao deo ambicioznog i vizionarskog plana„ Srbija 2020-2025 “, predviđena je investicija od milijardu evra za izgradnju vodoprivredne infrastrukture, odnosno vodovoda, kanalizacione mreže, fabrika pijaće vode i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda širom Srbije idemo brzim koracima ka dostizanju naših ciljeva u oblasti upravljanja vodama i verujem da će projekat u Zrenjaninu biti prekretnica na tom putu. Imamo visok nivo međunarodne bilateralne saradnje i snažne veze sa UAE i uprkos pandemiji KOVID-19 koja je pogodila čitav svet i rezultirala odlaganjem ili otkazivanjem mnogih investicionih projekata, naši partneri iz UAE nisu odustali, dodatno ističući kako možemo uvek da računamo na njih da će podstaći i omogućiti direktne investicije u sektorima koji su od izuzetnog značaja za razvoj celokupnog srpskog društva i kako bi podržali naš nacionalni ekonomski rast “.

„Partnerstvo sa Metitom, trećerangiranom svetskom kompanijom u ovoj oblasti, i pravi primer snažnih i trajnih veza i podrške između dve Vlade i jedinica lokalnih samouprava, na terenu, tamo gde je najpotrebnije. Ovo partnerstvo približava Republiku Srbiju postizanju EU standarda za vodu kojima težimo. “, dodao je ministar, gospodin Nedimović.

Vlada UAE pruža snažnu podršku i ohrabrenje kompanijama koje su spremne da ulažu u Republiku Srbiju, a kompanija Metito, putem investicione platforme specifične za Srbiju, kao što je ESV, i ulaganjem u dugoročne odnose i negujući visoke standarde i sistem vrednosti, doživljalja zrenjaninski projekat prečišćavanja otpadnih voda važnim dostignućem i zaslugom za takve napore. Zrenjaninski projekat ima rok od 18-meseci za izgradnju i period upravljanja od 25 godina. 

Komentarišući navedeno, Nj.E. Ibrahim Al Darmaki, otpravnik poslova ambasade UAE u Beogradu, rekao je, „Da bismo održali zamah našeg tekućeg bilateralnog odnosa sa Vladom Republike Srbije, negujemo odnose na nivou država i nastavljamo da aktivno podržavamo ciljeve i projekte koji imaju održivu ekonomsku korist za sve strane i koje mogu stvoriti ciklus opšteg društvenog prosperiteta u Republici Srbiji i podržati Srbiju u oblastima koje su ključne za pristupanje članstvu u EU, kao što su zaštita životne sredine i klimatske promene. Podstičemo kompanije sa sedištem u UAE da ulažu i donose tehnologiju zasnovanu na UAE u sektore suštinski važne infrastrukture u Srbiji, gde postoji veliki potencijal za razvoj i napredak i zajednička vrednost kako za investitore tako i za zajednicu “.

Sa svakim trećim članom srpskog stanovništva koji nije priključen na kanalizacioni sistem i usluge, sa stopom povezanosti kanalizacione mreže u rasponu od 40% do 75% i 35% gubitaka vode na nacionalnom proseku (230 miliona m3), snabdevanje vodom i prečišćavanje otpadnih voda su goruća pitanja u Srbiji. Samo 10% prikupljene otpadne vode tretira se u skladu sa preporučenim lokalnim standardima i tehnologijama što dovodi do nedostatka pitke vode za mnoge zajednice u zemlji. Ovaj projekat je deo dalekosežne Nacionalne strategije upravljanja vodama, koju je uspostavila Vlada Srbije, da bi podržao planirani rast zemlje sa milijardu evra predviđenih za izgradnju vodovoda i kanalizacije, pijaće vode i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. širom zemlje.

„Ovo je zaista jedan od najvažnijih dana za grad Zrenjanin. Pre samo 8 godina, kada smo započeli neumornu, svakodnevnu borbu za očuvanje i omogućavanje svakog radnog mesta i suzbijanje nezaposlenosti, borbu za otvaranje svake nove fabrike kako bismo našim građanima pružili mogućnosti za zaposlenje i priliku za pristojan život i dobar životni standard, znali smo da će doći ovaj dan kada se borimo za čistiju i sigurniju životnu sredinu. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Zrenjaninu kapaciteta 25.000 m3 / dan finansiraće, izgraditi i njime upravljati Metito, svetski lider u pružanju inteligentnih rešenja za vodu, i biće u skladu sa najvišim evropskim i svetskim standardima, a Gradu će pružiti čistu vodu za našu reku Begej, centar našeg ekonomskog, ekološkog i turističkog razvoja. Sa najvećim industrijskim razvojem u istoriji Zrenjanina, dolazi i odgovornost da se brinemo o životnoj sredini, što mi kao odgovorna lokalna samouprava činimo za naše građane. Objekat će obezbediti novo zaposlenje, čistu životnu sredinu, direktne investicije, a građevinske kompanije ugovorene za izgradnju objekta biće lokalne, što mnogo znači našem lokalnom i nacionalnom BDP-u. ’’, izjavio je gradonačelnik Zrenjanina, gospodin Simo Salapura.

Komentarišući novoosnovane lokalne aktivnosti kao i ugovoreni projekat, Valid Madvar, Metito potpredsednik za poslovni razvoj i generalni direktor ESV, je izjavio: „Čast nam je što smo na ovom projektu partneri sa Vladom Republike Srbije i gradom Zrenjaninom, obeležavajući prvi projekat kompanije Metito u Srbiji, sa zajedničkom vizijom ka obezbeđivanju projekata održivog korišćenja i upravljanja vodama, koji mogu igrati aktivnu ulogu u srpskoj ekonomskoj agendi. Iskoristićemo svoje globalno iskustvo i nabaviti napredni dizajn i tehnologiju posebno pravljenu u Emiratima da bismo razvili ovaj strateški projekat. Osnivanjem lokalne kompanije obavezujemo se da ćemo održivo služiti srpskoj zajednici, razvijati lokalne aktivnosti i razvijati lokalne talente. “