I ove godine izlazi iz štampe novi, četrnaesti po redu, časopis STRIPOLIS.

U Kulturnom centru Zrenjanina od 15. do 17. septembra 2022. održaće se XIII festival stripa “Stripolis”. Jedinstveni programi ove godine održavaju i realizuju se u Kulturnom centaru Zrenjaniina a jedna od izložbi biće otvorena u galeriji zrenjaninske Asocijacije likovnih umetnika.

Organizator festivala je Kulturni centar Zrenjanina Pokrovitelji: Grad Zrenjanin, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Prijatelji festivala: Trgovinski lanac „PerSu“.

Povodom ovogodišnjeg „Stripolisa“ Branko Đukić, autor projekta i urednik istoimenog časopisa naveo je sledeće:

„Na ovogodišnjem festivalu stripa pod nazivom STRIPOLIS koji će se održati od 15. do 17. septembra u Kulturnom centru Zrenjanina desiće se niz zanimljivih događaja vezanih za ovaj medij. Očekuje se spektakularno otvaranje uz džinovskog robota, lasere, muziku, kosplejere i mnoge druge atrakcije. Crtači stripa će publici po želji crtati njihove omiljene junake, izdavači će prodavati svoja najnovija izdanja uz festivalske popuste cena, a biće mesta i za figuricestrip junaka, likova iz serija i filmova. Održće se čak dve radionice čiji će učesnici biti osnovci i srednjoškolci.

Jedna pod nazivom „Strip Laboratorija“ u kojoj će se kroz prezentovanje svojih radova (scenarija, crteža, stripova, ilustracija…) učesnici imati priliku da postave pitanja, diskutuju, dobiju savete i instrukcije iz struke. Druga pod nazivom „Animacija u tvom telefonu“ gde će se polaznici uz pomoć svog mobilnog telefona i besplatne aplikacije „Stop Moutin Studio“ upustiti u magiju stop trik animacije i oživeti svoje crteže ili radove od plastelina.

Fokus festivala biće usmeren na istorijski osvrt i fenomenologiju strip izdavaštva kada su tiraži magazina donosili stalna radna mesta, redovne plate, stanove i druge benefite zaposlenima… O tome i mnogim stvarima „iza kulisa“ razgovaraćemo sa akterima i učesnicima toga perioda koji će biti gosti festivala.

I ove godine izlazi iz štampe novi, četrnaesti po redu, časopis STRIPOLIS koji na 160 stranica donosi niz novih autorskih stripova iz zemlje i inostranstva.“

Gosti ovogodišnjeg festivala su:

Slobodan Ivkov – strip autor – Beograd

Branislav Kerac – strip crtač – Novi Sad

Sibin Slavković – strip crtač i bivši urednik u Marketprintu – Novi Sad

Slobodan Kovačević – strip crtač – Novi Sad

Zefirino Grasi – urednik Politikinog zabavnika – Beograd

Studio “Dom Animacije” – Sremski Karlovci

Učenici srednje škole za dizajn “Bogdan Šuput” – Novi Sad

PROGRAM FESTIVALA

Četvrtak 15. septembar

19:00 časova

– Ceremonija svečanog otvaranja manifestacije:

– Sastavljen od najplemenitijih metala opremljen laserima velikog dometa sa najsavremenijim procesorima koji prepoznaju najkompleksnije muzičke ritmove na naš festival stiže džinovski robot

– Crtači crtaju pred publikom i za publiku (svaki posetilac festivala dobiće na poklon željeni crtež omiljenog strip junaka)

– Štamparija “Diginet” poklanja majice najmlađim posetiocima

– Cosplay festivala

– Promocija izdavačkih kuća:

System-comics

Lokomotiva

Komiko

Najkula

Makondo

Forma “B”

SKC Novi Sad

– Prodaja polovnih strip izdanja

Peđa Figure – umetničko zanatska radionica Predrag i Nenad, ručna izrada kolekcionarskih istorijskih figura, i prodaja novih i polovnih filmskih i stripskih igračaka, akcionih i kolkekcionarskih figura

– Iz štampe po običaju izlazi novi, četrnaesti po redu broj, časopisa “Stripolis.

Stepenište ispred ulaza Kulturnog centra Zrenjanina

Petak 16. septembar

11.00 časova

Radionica stripa pod nazivom “Strip Laboratorija”

Radionicu vodi Slobodan Kovačević

Mala sala Kulturnog centra Zrenjanina

Radionica animacije pod nazivon: “ Animacija u tvom telefonu”

Radionicu vodi Zlata Popov

Hol Kulturnog centra

18.30 časova

Otvaranje izložbe radova Slobodana Ivkova

Galerija ALUZ-a (Asocijacija likovnih umetnika Zrenjanina/ul. Subotićeva br. 1.)

19.00 časova

Razgovor o srpskom prevodu najtiražnije italijanske knjige Stevana Subića. Razgovor i zrenjaninsku promociju najnovijeg srpskog izdanja vodiće autor i glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće «Veseli četvrtak», Dušan Mladenović.

Hol Kulturnog centra

20.00 časova

Razgovor sa gostom festivala Slobodanom Ivkovim

Tema: “Uloga stripa u omladinskoj i studentskoj štampi”

Hol Kulturnog centra

Subota, 17. septembar

11.00 časova

Radionica animacije pod nazivon: “ Animacija u tvom telefonu”

Radionicu vodi Zlata Popov

Hol Kulturnog centra Zrenjanina

20.00 časova

Razgovor sa gostima festivala Sibinom Slavkovićem, Branislavom Kercem i Zefirinom Grasijem

Fokus festivala biće usmeren na istorijski osvrt i fenomenologiju strip izdavaštva kada su tiraži magazina donosili stalna radna mesta, redovne plate, stanove i druge benefite zaposlenima… O tome i mnogim stvarima „iza kulisa“ razgovaraćemo sa akterima i učesnicima toga perioda koji će biti gosti festivala.

Hol Kulturnog centra Zrenjanina