Završna svečanost Pesničke štafete“ 26. maja na platou ispred Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” sa radošću najavljuje da će se u periodu od 9. do 26. maja 2022. godine održati manifestacija za decu i mlade, “Pesnička štafeta”.
Ovogodišnju “Štafetu” vodiće književnik Uglješa Šajtinac koji će sa zrenjaninskim bibliotekarima obići 60 škola na teritoriji Srednjeg Banata i opština Titel i Kikinda. Tokom trajanja manifestacije, učenici osnovnih škola predstaviće svoje poetsko stvaralaštvo i svoje talente, a najbolji pesnički radovi biće nagrađeni na završnoj svečanosti „Pesničke štafete“ koja će se održati 26. maja na platou ispred Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

Bogatoj zbirci knjiga za decu koje biblioteka povodom manifestacije objavljuje u ediciji “Književnost za decu i omladinu”, ove godine pridružila se kao 44. po redu i knjiga “Sve same drame” Uglješe Šajtinca koju je ilustrovao Dejan Uzelac.

Neizmerna je radost i čast što ove godine zrenjaninska biblioteka otpočinje svoje pesničko putovanje uz velikog književnika, sugrađanina, koji je bio deo ove manifestacije u danima svog detinjstva, a koji je, potom, postao rado čitan i priznat, o čemu svedoče i brojne nagrade koje je dobio za svoje stvaralaštvo.

„Pesnička štafeta“ se i ove godine realizuje uz podršku: Grada Zrenjanina, Ministarstva kulture i informisanja RS, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Kompanije Telekom Srbija, Kompanije Gomeks i izdavačkih kuća: Kreativni centar, ProPolis Books i Pčelica.

“Pesnička štafeta”, tradicionalna manifestacija Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” jedinstvena je po ne samo po godinama svog trajanja, već i po načinu realizacije i broju učesnika. Prva “Pesnička štafeta” održana je 1975. godine. Od tada, najznačajniji stvaraoci književnosti za decu i mlade bili su gostujući pesnici manifestacije: Desanka Maksimović, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Vesna Aleksić, Mošo Odalović, Raša Popov, Duško Trifunović, Dragan Lukić, Pero Zubac, Igor Кolarov, Dejan Aleksić, Uroš Petrović, Branko Stevanović, Jasminka Petrović…

Ukoliko se ima u vidu da svake godine manifestacija okupi oko 10.000 učesnika, dece, prosvetnih radnika, bibliotekara, roditelja, zaposlenih u kulturi, možemo, kroz brojne godine postojanja manifestacije govoriti o generacijama koje su dale svoj trajni doprinos razvoju manifestacije, ali i kulture uopšte i od nje načinili jedinstveno kulturno nasleđe.

Manifestacija promoviše angažovanje i stvaralaštvo dece koja na maternjem jeziku biraju na koji način žele kreativno da se izraze, predstave svoje talente i veštine. Ujedno, promoviše se i podstiče stvaralaštvo namenjeno deci i mladima kroz angažovanje afirmisanih autora i objavljivanje knjige gostujućeg stvaraoca.

Bibliotekari u misiji predstavljanja i očuvanja kvalitetnih kulturnih sadržaja izlaze van same ustanove kulture (koncept “Biblioteka bez zidova”) i sa gostujućim pesnikom odlaze do svakog od učesnika u manifestaciji u 60 škola iz 3 okruga Banata i Bačke. Tokom trajanja manifestacije, pređe se više od 1.500 km i obiđu škole u gradu Zrenjaninu i opštinama Žitište, Sečanj, Novi Bečej, Nova Crnja, Кikinda i Titel.

Кroz “Pesničku štafetu” umrežavaju se književni stvaraoci, bibliotekari, prosvetni radnici i motivišu za stvaranje kvalitetnijih sadržaja namenjenih deci i mladima.

Ovogodišnji gostujući književnik, Uglješa Šajtinac, kao učenik osnovne škole, učestvovao je i u bio veoma zapažen  na “Pesničkoj štafeti”. Neizmerna je radost i čast što ove godine zrenjaninska biblioteka otpočinje svoje pesničko putovanje uz velikog književnika, sugrađanina, koji je bio deo ove manifestacije u danima svog detinjstva, a koji je, potom, postao rado čitan i priznat, o čemu svedoče i brojne nagrade koje je dobio za svoje stvaralaštvo.

Uglješa Šajtinac (Zrenjanin, 1971), dramski pisac, pripovedač, romansijer. Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku Dramaturgija, 1999. godine. Od 2005. predaje dramaturgiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Dobitnik je brojnih priznanja: Književne nagrade “Biljana Jovanović” za roman “Vok on!”, za roman “Sasvim skromni darovi” dobio je Evropsku nagradu za književnost, Vitalovu nagradu za najbolju knjigu godine i Nagradu “Bora Stanković”. Njegova zbirka priča “Banatorijum” dobila je Andrićevu nagradu. Za knjigu “Žena iz Huareza” dobio je nagradu “Isidora Sekulić”. Za dramu “Hadersfild” dobio je Nagradu “Jovan Sterija Popović” za najbolji savremeni dramski tekst na Sterijinom pozorju 2005. godine kao i tri nagrade za scenario za film “Hadersfild” (Novi Sad, Vrnjačka Banja i Varšava). Član je Srpskog književnog društva od 2007. godine.

Romani

Čuda prirode (1993)

Nada stanuje na kraju grada (2002)

Vok on! (2007)

Sasvim skromni darovi (2011)

Romani za decu:

Vetruškina ledina (2006)

Čarna i Nesvet (2013)

Banda neželjenih ljubimaca (2017)

Biće jednom (2020)

Sve same drame (2022)

Кnjige priča

Čemer (1997)

Banatorijum i ina proza (2014)

Žena iz Huareza (2017)

Drame

Rekviziter

Pravo na Rusa

Govorite li australijski?

Život na pustom ostrvu

Robinzon i pirati

Hadersfild

Banat

Vetruškina ledina

Lepet mojih plućnih krila

Četiri komada (2014, izbor drama: Životinje, Banat, Hadersfild i Ogigijanke)

Animals

Radio drame

U bunaru (1998)

Đakon Bogorodične crkve (dramatizacija romana Isidore Sekulić, 1999).