Ispiranje će se neprestano sprovoditi od marta do novembra.

11. marta počelo je plansko ispiranje vodovodne mreže u gradu i naseljenim mestima, kao i ispiranje po prijavi korisnika. Već godinama unazad JKP „Vodovod i kanalizacija“ u periodu od marta do novembra meseca, odnosno dok vremenski uslovi to dozvoljavaju, vrši plansko ispiranje vodovodne mreže u gradu i naseljenim mestima, kao i ispiranje mreže po prijavi korisnika.
Redovnim ispiranjem vodovodne mreže održava se mikrobiološka ispravnost vode, uklanjaju se mikronečistoće iz vodovodnih cevi i povećava bistrina vode, dok se ispiranjem mreže nakon svake havarije na istoj izbacuju mehaničke nečistoće iz vodovodnih cevi.
U momentima dok traje ispiranje mreže može doći do pada pritiska vode u mreži, kao i do kraćeg zamućenja i poremećaja kvaliteta vode.

Ove godine ispiranje vodovodne mreže počelo je 11. marta, a paralelno se vrše planska i ispiranja po prijavi korisnika. Prve nedelje ispiranje mreže je vršeno u Dolji, 15. marta na Karađorđevom trgu, 18. marta u naselju Ruža Šulman, 19. marta na Berberskom, 20. marta na Putnikovu, 21. marta u delu Gradnulice, a od petka 22. marta ispiranje mreže je počelo u Mužlji gde će biti nastavljeno i tokom ove nedelje. Raspored ispiranja mreže objavljivaćemo na sajtu preduzeća www.vikzr.rs .

Ukoliko korisnici uoče neke promene u karakteristikama vode to mogu prijaviti putem telefona dispečerske službe 023/534-097 (00-24 č.) ili besplatne korisničke info linije 0800 /024-023 (radnim danima od 7,30 d0 15 č.), prijava će biti uvrštena u plan ispiranja i naše ekipe će izvršiti ispiranje mreže na prijavljenoj lokaciji.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ održava više od 1000 kilometara vodovodne mreže u gradu i naseljenim mestima. U toku prošle godine četiri puta je isprana kompletna vodovodna mreža u gradu i dva do tri puta u svakom naseljenom mestu.

U proteklom vremenskom periodu JKP „Vodovod i kanalizacija“ uložilo je značajne napore i materijalna sredstva u održavanje i revitalizaciju hidranata, preko kojih se vrši ispiranje vodovodne mreže, pa je njihov trenutni broj, u odnosu na prethodne godine, udvostručen i trenutno raspolažemo sa 250 pojedinačnih hidranata i 40 hidranata u sklopu crpnih stanica koje održava naše preduzeće.