Saopštenje Gradskog odbora Demokratske stranke u Zrenjaninu.

Demokratska stranka se ponosi svojim doprinosom u pobedi nad režimom Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine kojom je odbranjena izborna volja građana Srbije iskazana na izborima održanim 24. septembra 2000. Neodričemo se petooktobarskih ideala slobodne, demokratske i evropske Srbije zbog kojih su građani Srbije izašli na ulice i srušili kriminalizovanu, pljačkašku i u ratovima i političkim obračunima krvlju uprljanu vlast. Uvek ćemo svedočiti o istini da je većina građana Srbije do 5. oktobra 2000. godine živela u zemlji hiperinflacije, nestašica, ratova i opšte bede, te da je tog dana Srbija spasena od potpunog ekonomskog, političkog i društvenog sloma. Nikad nećemo kao istinu prihvatiti laži koje o našoj borbi protiv ratno-kriminalne politike iz devedesetih godina već dve decenije šire Aleksandar Vučić, njegove pristalice i drugi ostaci Miloševićevog režima.

Društvena i politička regresija u koju je Srbija ušla 2012. godine i u kojoj su poništene mnoge tekovine Petog oktobra, za Demokratsku stranku je privremeno stanje koje će se okončati novom pobedom naroda Srbije i pravde nad silom i nepravdom. Peti oktobar je bio i ostao naša večita inspiracija i nepobitan dokaz da su želja i potreba ljudi za normalnim životom u uređenoj, demokratskoj i u moderni svet integrisanoj zemlji jače od svake nazadne i autokratske vlasti. To je istovremeno i putokaz kako se može i treba boriti protiv sadašnjeg režima koji po mnogim svojim karakteristikama predstavlja naslednika i sledbenika režima Slobodana Miloševića, ojačanog upravo za petooktobarsko iskustvo poraza i pada. 

Strah od novog Petog oktobra je danas nesumnjivo najveća noćna mora Aleksandra Vučića. Zbog tog straha on i čini sve što je u njegovoj moći da spreči udruživanje svojih političkih protivnika i građana koji sve teže preživljavaju njegovo „zlatno doba“. Zato Demokratska stranka povodom godišnjice istorijskih događaja iz 2000. godine ponovo poziva na otpor, udruživanje snaga i zajedničku borbu u kojoj ima mesta za sve koji iskreno žele da žive u boljoj, uspešnijoj i srećnijoj zemlji od  sadašnjeg provizorijuma u kojem nas je utamničila Vučićeva političko-mafijaška hobotnica i Srpska napredna stranka, navodi u saopštenju Gradski odbor Demokratske stranke u Zrenjaninu.

ds zastava