Građani obišli postrojenje za prečišćavanje vode.

fabrika vode0

Postrojenje za prečišćavanje pijaće vode danas je otvorilo vrata za građane koji su želeli da se upoznaju sa radom postrojenja i upoznaju se sa tehnološkim procesom koji se na tom mestu odvija, a bili su i u prilici i da postave pitanja direktoru JP “Vodovoda i kanalizacije” Ivanu Deviću, i predstavnicima investitora, firme “Sinertek”. 

fabrika vode2

fabrika vode4

Najvažnije pitanje građana bilo je kada će konačno iz zrenjaninskog vodovoda poteći voda koja će biti dozvoljena za piće. U ovom trenutku niko ne može da kaže koliko će to trajati, a prema nekim najavama, broji se danima, a za mene je bitna činjenica da postrojenje radi, sve amalize u hemijsko-bakteriološkom smislu se rade i svi rezultati su izvanredni i mirno čekamo trenutak kada će zabrana biti skinuta - rekao je Dević.

fabrika vode10

fabrika vode3

Ono što je građane još zanimalo jeste i koliko će ubuduće plaćati vodu iz gradskog vodovoda. Kako je naglasio direktor Dević, o samoj ceni vode odlučuju Gradsko veće i Skupština grada, ali je dodao i da je nerealno očekivati da sadašnja cena ostane ista.

fabrika vode14

fabrika vode11

Nenad Obradović, direktor firme Sinertek, rekao je da voda koja se dobija zadovoljava ne samo evropske, već i mnogo strože kriterijume Srbije. Ukazao je i da je postrojenje u potpunosti spremno od 1. septembra, da su svi tehnički uslovi ispunjeni, ali da postoji nesklad između zakonskih regulativa koji se trenutno rešavaju.


Ministarstvo nam daje saglasnost da možemo, pokrajinski sekretarijat kaže da ne možemo to da radimo, našli smo moguće rešenje i čekamo na odgovor. Naš svaki dan stajanja košta, šaljemo vodu u sistem, radimo besplatno i ja moram da stanem sa radom jer ne mogu da opravdam svom upravnom odboru zašto nastavljamo sa radom i pravimo troškove - rekao je Obradović.

fabrika vode7

Među prisutnim građanima bili su i odbornici LSV-a, kao i Demokratske stranke, koji su takođe imali pitanja o tehničkim detaljima i o razlozima za kašnjenje u odnosu na ugovorene rokove izgradnje postrojenja za prečišćavanje pijaće vode.

fabrika vode12