“Vera icona – intimna transpozicija sakralne slike”.

Savremena galerija Zrenjanin, juče 29.03.2021 u 12h otvorila je samostalnu izložbu slika autora Rastka Stefanovića pod nazivom “Vera icona – intimna transpozicija sakralne slike”.

U dosadašnjem stvaralaštvu ovog zrenjaninskog umetnika najčešći motiv bio je ljudski lik, žanrovski najčešće dat u formi portreta,  figure, akta ili sakralne slike.

“Radovi pred vama rezultat su doktorskog umetničkog projekta u kojem sam, teorijski i praktično, istraživao i ispitivao odnose portreta i sakralne slike i njihovo trasnponovanje kroz lično poigravanje odnosima forme i značenja likovnog dela”, rekao je slikar Rastko Stefanović na otvaranju izložbe.

“Koristeći strategije prezentacije i oslanjajući se na pouke istorije ali i iskustvo novih medija, pokušavam da za sebe pronađem formu kojom mogu da predstavim savremene protagoniste, a koja bi bila svevremena, stara koliko i nova i koja bi mogla da preispita, sugeriše ili simulira ikoničnost i ”idoličnost” ljudskog lica i tela uz konstantno traganje za lepim i uzvišenim”, dodao je Stefanović.

Rastko Stefanović rođen je 1978. u Zrenjaninu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Jovana Rakidžića. Magistrirao je na Akademiji umetnosti na studijskom programu crtanje, sa radom pod nazivom “Zaustavljanje sudbine” kod profesorke Višnje Petrović. Pohađa doktorske studije likovnih umetnosti na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Izložba u Savremenoj galeriji Zrenjanin će biti otvorena do 14. aprila.

Foto: Jovan Njegović Drndak