Autor fotografija skulptura u slobodnom prostoru i fontana je Jovan Njegović Drndak.

Savremena galerija Zrenajnin, juče 09.05.2022. je otvorila izložbu pod nazivom Umetnost za sve: Sinteza u Zrenjaninu i okolini. Izložbu je otvorila viši kustos Galerije Slavica Žarković.

Izložba UMETNOST ZA SVE: SINTEZA U ZRENJANINU I OKOLINI će mapirati i objasniti potrebu za udruživanjem oblika likovne umetnosti sa oblicima radne i životne sredine u Zrenjaninu i okolini. Uz paralelno izlaganje skulptura iz fonda Savremene galerije Zrenjanin i fotografija skulptura koje su postavljene u krugu zrenjaninskih fabrika i javnih ustanova čiji su autori značajni umetnici (Jovan Soldatović, Tomislav Kauzlarić, Milija Nešić, Nandor Glid…) mapiraće se i objasniti podsticaj Savremene galerije Zrenjanin odnosno Umetničke kolonije Ečka na stvaranje ovakvog oblika sinteze.

Ova izložba je učinila pokušaj da se ukaže na neke uspelije pokušaje sinteze koji su se začeli u Vojvodini paralelno sa osnivanjem umetničkih kolonija tokom pedesetih godina prošlog veka. Uvođenjem savremene umetnosti odnosno skulptura u javne prostore, naročito prostore namenjene fabrikama i radnicima tokom šeste, sedme i osme decenije 20. veka sprovođen je jedan proces modernizacije radničkog društva, ali i samog grada Zrenjanina koji se paralelno odvijao sa modernizacijom same industrije.

Autor fotografija skulptura u slobodnom prostoru i fontana je Jovan Njegović Drndak.

Savremena galerija Zrenjanin i ove godine u periodu od 14. do 20. maja 2022. godine učestvuje u manifestaciji Muzeji za 10 u okviru koje će se u subotu 14. maja obeležiti 18. Evropska noć muzeja.