Izložba je deo projekta: “Budi nosilac promene – Raul Valenberg kao inspiracija”.

Danas je u Kulturnom centru Zrenjanina otvorena izložba „Za mene nije postojao drugačiji izbor”. Izložba je posvećena švedskom diplomati Raulu Valenbergu (Raoul Wallenberg) koji je spasao desetine hiljada Jevreja u toku Drugog svetskog rata. Izložba je deo projekta: “Budi nosilac promene – Raul Valenberg kao inspiracija”. Lik i delo Raula Valenberga, švedskog diplomate, inspiracija su da tragamo za uzorima humanosti. Oni nas podsećaju da svako od nas nosi odgovornost za svoje odluke i ima priliku da učini nešto značajno. U ovom projektu zajedno sa mladima traga se za načinima na koje možemo doprineti humanijem društvu, istovremeno gradeći identitet, integritet i osećanje lične ispunjenosti. Kritičko promišljanje, humanost i hrabrost neophodni su u svetu u kome živimo.

Projekat realizuje C31 – Centar za razvoj kulture dečjih prava i Ambasada Švedske u Beogradu u partnerstvu sa Raul Valenberg Akademijom iz Stokholma i uz podršku Švedskog instituta a u saradnji sa partnerskim školama i ustanovama kulture u Šapcu, Bečeju, Kragujevcu, Beogradu, Žitištu, Zrenjaninu i Smederevu. U projektu učestvuje sedam škola i šest ustanova kulture među kojima je i zrenjaninski Kulturni centar, projektom je obuhvaćena i OŠ “Sveti Sava” iz Žitišta, tako da se on realizuju i na nivou Srednjobanatskog okruga.

Predstavnici realizatora i učesnika projekta, danas su predstavili projekat i govorili o njegovom značaju. Prisutnima su se obratili: Goran Marinković (direktor Kulturnog centra Zrenjanina), Aleksandra Stamenković (C31 – Centar za razvoj kulture dečjih prava, koordinatorka projekta), u ime učenika i nastavnika OŠ “Sveti Sava” iz Žitišta obratila se Vesna Olujić (nastavnica likovne kulture) a Joachim Waern (Joakim Vern), zamenik šefa misije Ambasade Švedske (zamenik Ambasadora) otvorio je izložbu koju publika može da pogleda u Kulturnom centru do 5. februara.