Održavanje državnih puteva I B i II reda na teritoriji severnog i srednjeg Banata povereno „Vojput“ doo Subotica.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima, izvršni direktor JP “Putevi Srbije” Zoran Stojisavljević, rukovodilac održavanja državnih puteva I i II reda preduzeća “Vojput” Bojan Kostić, načelnica Srednjobanatskog upravnog okuga Snežana Vučurević, kao i druge zvanice, prisustvovali su svečanosti otvaranja punkta “Puteva Srbije” za održavanje državnih puteva na teritoriji srednjeg Banata, investicije vredne oko 95 miliona dinara. Punkt je lociran u delu industrijske zone “Bagljaš”, s osnovnom namenom da u njemu budu smešteni mehanizacija i radnici uposleni na letnjem i zimskom održavanju skoro 100 kilometara državnih puteva Ib i II reda na teritoriji grada Zrenjanina i srednjeg Banata.

Punkt “Zrenjanin” izgrađen je zahvaljujući saradnji između Grada Zrenjanina i JP “Putevi Srbije”, a nakon puštanja u rad, korišćenje punkta je ustupljeno preduzeću „Vojput“ doo Subotica kojem je povereno održavanje državnih puteva na teritoriji severnog i srednjeg Banata. To preduzeće, uz nekoliko podizvođača, izvelo je i radove na izgradnji punkta.

Gradonačelnik Janjić rekao je da su dogovori s “Putevima Srbije” trajali dve godine i izrazio zadovoljstvo što je ovaj projekat doveden do kraja i uspešno realizovan.
– “Putevi Srbije”, odnosno država Srbija, imaju od sada punkt u Zrenjaninu i bez obzira ko će u narednim godinama održavati puteve i koja će firma to obavljati, “Putevi Srbije” imaće ovu bazu koju smo zajedničkim snagama sagradili. Mi smo obezbedili zemljište i infrastrukturu, komunalne priključke i drago mi je što je u našoj industrijskoj zoni na Bagljašu sagrađen ovakav objekat – istakao je gradonačelnik i ocenio kao povoljnu i samu lokaciju na kojoj je otvoren punkt.
– U blizini je obilaznica oko Zrenjanina, magistralni put za Novi Sad, pa i za Beograd, preko obilaznice, tako da očekujem da će ovih sto kilometara državnih puteva i 400 kilometara lokalnih koji su u našoj nadležnosti biti u narednom periodu još kvalitetnije održavani – kazao je gradonačelnik Janjić.

Izvršni direktor održavanja državnih puteva I i II reda JP “Putevi Srbije” Zoran Stojisavljević rekao je da je punkt “Zrenjanin” jedna u nizu putnih baza koje je to preduzeće otvorilo širom Srbije, za redovno letnje i zimsko održavanje puteva.
– Na punktu u Zrenjaninu izgrađeni su svi neophodni kapaciteti, objekat za smeštaj radnika koji rade na održavanju puteva, garaže za vozila i prostor za smeštaj soli. Nama je reper zimsko održavanje puteva, za šta do sada nismo imali odgovarajuće uslove za smeštaj ljudstva, opreme i materijala, ovde smo sve to organizovali, izgradili, smestili i od danas je sve to i zvanično u punoj funkciji – rekao je Stojisavljević.

Rukovodilac održavanja državnih puteva I i II reda preduzeća “Vojput” Bojan Kostić rekao je da je za potrebe zimskog održavanja puteva na punktu u Zrenjaninu angažovano pet kamiona, utovarna sredstva, da je solana puna soli i da je sve spremno za početak zimske sezone.

Prvi prioritet u održavanju saobraćajnica u zimskom periodu čine putni pravci Most na Tisi – Žitište, u dužini 32,9 km, Melenci – Zrenjanin (20,8 km) i Zrenjanin – Sutjeska (22,2 km), dok je saobraćajnica Novi Bečej – Melenci, dužine 20,3 km, svrstana u putni pravac trećeg prioriteta.

Preuzeto sa: www.zrenjanin.rs