Izložba će trajati do sredine janura 2023. godine.

U četvrtak, 22. decembra 2022. godine, sa početkom u 19 časova u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće otvorena izložba pod nazivom „Kozara 1942“ koju su povodom obeležavanja osamdesete godišnjice nemačko-hrvatskih masovnih ratnih zločina počinjenih nad desetinama hiljada Srba u oblasti Kozare i Potkozarja priredili Muzej žrtava genocida, u saradnji sa Memorijalnim muzejom na Mrakovici.

Autori izložbe su istoričari doktorand Bojan Arbutina, kustos Muzeja žrtava genocida, Marina Ljubičić Bogunović, viša kustoskinja Memorijalnog muzeja na Mrakovici i Boris Radaković, kustos Memorijalnog muzeja na Mrakovici. Autor postavke je dr um Nikola Radosavljević, rukovodilac Grupe za programe u kulturi, prosveti, umetnosti i izdavaštvu Muzeja žrtava genocida.

Postavku upotpunjavaju dve publikacije. U pitanju su dvojezični, srpsko-engleski, katalog izložbe i zbornik izabranih svedočanstava i arhivalija o kozaračkoj epopeji pod naslovom ,,Kozara 1942. godine: Odabrana svedočanstva i dokumenti”.

Na izložbi su, pored ostalog, po prvi put od okončanja Drugog svetskog rata predstavljeni pojedini eksponati, kao i autentični audio-video zapisi tragičnih događaja na Kozari (tzv. slikopisi NDH).

Nadležni kustos je Vladislava Ignjatov, viša kustoskinja – istoričarka Narodnog muzeja Zrenjanin. Izložba će trajati do sredine janura 2023. godine.