Emitovanje serije na javnom servisu RTS.

S03E33_NaVesluPrica_BanatskiDeoSveta_POSTER_WWW

Povodom početka premijernog emitovanja 10 epizoda serije „Na veslu priča“ snimljenih u Zrenjaninu na javnom servisu RTS u Baroknoj sali Grada Zrenjanina juče je održana promocija, razgovor sa autorima i pretpremijerna projekcija 10. epizode „Na veslu priča: Banatska strana sveta“ u kojoj svi akteri, književnici iz Zrenjanina, u paralelnom intervjuu iznose svoje poglede na prirodu, svet i stvaralaštvo. Premijerno emitovanje epizoda iz Zrenjanina započelo je na RTS 3 u čak 6 termina, a zatim će biti emitovano i na satelitskom programu javnog servisa RTS Svet.

S03E33_NaVesluPrica_BanatskiDeoSveta_BEGEJ_WWW
Dve reke, Tisa i Begej, jedno jezero Peskara Čepel, devet književnika pričaju originalne kratke priče o prirodi veslajući. Presek generacija stvaralaca iz Zrenjanina od Vuksana Kneževića, Dejana Bošnjaka, preko Radivoja Šajtinca i Jolanke Kovač, pa do Aleksandra Bjelogrlića, Olivere Skoko, Uglješe Šajtinca, Maje Pandurov i Stevana Subića, u svim svojim razlikama poetika i pogleda na svet. Serija „Na veslu priča“ na programe RTS donosi bogatstvo mašte i prirode, i doprinosi očuvanju blaga Banata.

Rastko-sejic_PhotoCaslavPetrovic_WWW

Po rečima Rastka Šejića, reditelja i autora originalnog koncepta dokumentarno igrane serije koja se već šest godina sa velikim uspehom emituje na nacionalnom javnom servisu: „Banat nas je očarao. Lepota prirode, raznolikost i maštovitost priča, kulturna tradicija na svakom koraku, pa i u odnosu prema prirodi. Neki neverovatni izlasci i zalasci Sunca na vodama, miris ravničarske zemlje i šume, tambure, gajde i riblji specijaliteti, skela i rode u Tarašu…ali pre svega ljudi, ta neka solidnost, solidarnost i konkretnost, lepo je kada radite nešto što smatrate važnim, stvaranjem zaostavštine, da i akteri i čamdžije i zvaničnici razumeju i dele iste ciljeve. Nema grada bez priča, legendi i mitova, Zrenjanin definitivno ima poseban kulturni kod.“

S03E28_NaVesluPrica_Dejan-Bosnjak_WDOYOUWCrew_WWW