Vučić: Ovo je najteži dan za Srbiju! Ovo je borba za živote!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u redovnom obraćanju javnosti izjavio je da će predložiti Vladi Srbije da uvede nove strožije mere. Do 18 časova 21. marta 2020. godine registrovano je ukupno 171 a u današnjem danu 36 ukupno zaraženih od toga 22 ovog popodneva.

“Vladi ću preporučiti nove drastične mere, policijski čas će trajati 12 sati, od 17 do 05 časova, jer očigledno ne možemo da budemo samodisciplinovani. Strašan je podatak da u Italiji danas imamo 793 mrtvih, najviše još od Drugog Svetskog rata zato ovakve mere uvodimo da ne doživimo isti scenario”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije je najavio i da će građanima Srbije biti podeljeno 15 miliona maski. “U četvrtak ćemo imati 15.000.000 maski, podelićemo sve! Sve u narod” – kazao je predsednik.

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19. Obustavlja se gradski prevoz na teritoriji Republike Srbije. Ova odluka stupa na snagu večeras, od 20 časova i ne odnosi se na taksi prevoz, putnička vozila (sopstveni prevoz) i prevoz za zaposlene. Za sve građane za koji vreme trajanja vanrednog stanja moraju da rade ili ne mogu da rade od kuće, biće organizovan prevoz o čemu će biti naknadno obavešteni. Izuzetak od zabrane gradskog prevoza moguć je isključivo na osnovu posebne dozvole. Zabrana kretanja od 20 časova do 5 časova ujutru svakoga dana, izmenjena je za dan nedelju, tako da građani stariji od 65 godina mogu napuštati svoje domove od 3 do 8 časova ujutru, u cilju kupovine namirnica u samoposlugama.

Za sva lica mlađa od 65 godina period zabrane kretanja menja se za subotu, kada će kretanje biti zabranjeno od 20 časova do 3 časa ujutru. Takođe, zabranjuje se rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka. Zabranjuje se boravak u svim parkovima i javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport, večeras od 20 časova. Zabrana javnog okupljanja u zatvorenom prostoru pooštrena je tako da u zatvorenom prostoru ne može boraviti više od 5 osoba. Trgovinske radnje, samoposluge, apoteke i slično ne smatraju se javnim okupljanjem u zatvorenom prostoru.

Sve usvojene mere u prethodnom periodu, imaju za cilj isključivo očuvanje vašeg života i zdravlja, ali Vlada u ovoj borbi ne može pobediti sama već nam je neophodna saradnja sa svim građanima i njihova najveća moguća disciplina.