“Delujmo zajedno – zaustavimo siromaštvo osnaživanjem dece, porodice i zajednice”.

Jedan od osnovnih ciljeva kojima je Crveni krst Zrenjanin izuzetno posvećen jeste pružanje pomoći licima u stanju socijalne potrebe kao i svim drugim ugroženim kategorijama stanovništva, razvijanje solidarnosti među ljudima i unapređenje humanitarnih vrednosti društva.

Solidarnost je u Crvenom krstu prisutna svakog dana u godini ali tokom septembra i oktobra meseca posebno skrećemo pažnju na potrebe korisnika tokom „Nedelje solidarnosti“ i „Meseca solidarnosti“. „Mesec solidarnosti“ koji je počeo 15. septembra i tokom koga je Crveni krst Zrenjanin uputio pomoć najstarijim sugrađanima ali i najugroženijim mališanima završava se 17. oktobra obeležavanjem Svetskog dana borbe protiv siromaštva.

S ciljem da se podigne svest javnosti i pomogne socijalno najugroženijim sugrađanima, Crveni krst Zrenjanin je ove godine obeležio 17. oktobar uz moto: “Delujmo zajedno – zaustavimo siromaštvo osnaživanjem dece, porodice i zajednice”. Tim povodom na distributivnom punktu „Narodne kuhinje“ korisnicima su uz pripadajuće tople obroke distribuirane i dodatne količine namirnica.

Program „Narodna kuhinja“ je najvidljiviji i najdirektniji program ublažavanja siromaštva i pomoći licima u stanju socijalne potrebe a realizuju ga upravo zajedno delujući Grad Zrenjanin (Odeljenje za društvene delatnosti), Centar za socijalni rad grada Zrenjanina i Crveni krst Zrenjanin. Tople obroke svakog dana dobija 262 korisnika a 340 porodica dobija mesečne pakete hrane (od toga 94 porodice u gradu i 246 porodica u 22 naseljena mesta). Broj korisnika se nije značajnije menjao tokom protekle decenije i dovoljan je za direktnu pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva koji imaju potrebu za ovim vidom pomoći.