Negovanje sećanja i uspomena na oslobodioce.

Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, 2. oktobar, obeležen je polaganjem venaca na spomenik Narodnom heroju Žarku Zrenjaninu i na spomen-kosturnicu borcima Crvene Armije na Bagljašu. Polaganju venaca bio je prisutan i Ivan Starostin, prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji.

75. godišnjica od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu počela je prijemom u kabinetu gradonačelnika za prvog sekretara ambasade Ruske federacije u Srbiji Ivana Starostina, predstavnike Garnizovan Vojske srbije u Zrenjaninu i predstavnike Gradskog odbora SUBNOR-a. Domaćin prijema bio je gradonačelnik Zrenjanina sa svojim saradnicima, zamenikom Sašom Santovcem i pomoćnikom Simom Salapurom.

Nakon prijema i svečane akadamije položeni su venci na spomenik Žarku Zrenjaninu i na spomen-kosturnicu Crvenoarmejcima. Vence na spomenik Žarku Zrenjaninu položili su predstavnici Srednjebanatskog upravnog odbora, Grada Zrenjanina, Garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, SUBNOR-a, gradskog odbora SNS, kao i prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji. Nakon toga delegacije su položile vence i na spomen-kosturnicu borcima Crvene armije na Bagljašu.