Angažovano 98 lica.

NSZ1

Po javnom pozivu Nacionalne službe za zapošljavanje za javne radove kao meru aktivne politike zapošljavanja NSZ, odobreno je ukupno 28 javnih radova za područje Srednjobanatskog okruga, na čijoj realizaciji je angažovano 98 lica. Odobreno je 12 javnih radova za osobe sa invaliditetom (OSI), na kojima će u periodu jun-septembar radne zadatke obavljati 57 lica sa evidencije. U ovom periodu realizovaće se 3 javna rada za OSI u opštini Zrenjanin, 2 u opštini Sečanj, jedan u Novoj Crnji i 6 na području opštine Novi Bečej.

U istom periodu, jun-septembar, 41 nezaposleni obavljaće aktivnosti na 16 odobrenih javnih radova za ostale nezaposlene. Raspodela po opštinama u okrugu je: 4 javna rada u opštini Zrenjanin, 6 u Žitištu, 2 u Sečnju, 3 u Novoj Crnji i jedan u Novom Bečeju.

I ove godine oblasti u kojima se sprovode javni radovi su: socijalne, humanitarne i kulturne delatnosti, održavanje i obnavljanje javne infrastrukture, kao i održavanje i zaštita životne sredine i prirode. Održavanje i zaštita životne sredine dominira kao oblast na javnim radovima za ostale nezaposlene u našem okrugu, dok su organizacije koje su kreirale projekte javnih radova za OSI u najvećem broju prepoznale potrebu da se u lokalnim sredinama realizuju socijalno-humanitarne aktivnosti. Projekti javnih radova traju 4 meseca, a radnici su angažovani po ugovoru o privremeno-povremenim poslovima. Mesečna prinadležnost za lica angažovana na javnim radovima je do 18.000 dinara.

Realizacijom javnih radova ostvaruju se određeni društveni interesi u lokalnoj zajednici, a u aktivnosti na javnim radovima uključuju se teže zapošljiva nezaposlena lica i nezaposleni u stanju socijalne potrebe. Po ovogodišnjem javnom pozivu poslodavac-izvođač javnog rada bio je obavezan da među angažovanim radnicima na javnim radovima obezbedi da je najmanje 70% nezaposlenih iz kategorija ugroženih na tržištu rada: radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći, viškovi zaposlenih, Romi, lica bez kvalifikacija ili sa niskim kvalifikacijama i lica koja posao traže duže od 18 meseci.

Prošle godine na području našeg okruga realizovane su brojne aktivnosti u okviru javnih radova finansiranih iz nekoliko izvora, na kojima je ukupno bilo angažovano 244 nezaposlenih, od čega je 136 lica bilo uključeno u 18 javnih radova po javnom pozivu Nacionalne službe za zapošljavanje.

nsz1