Galerija i Talija.

Savremena galerija Zrenjanin u ponedelјak 8. jula 2019. godine u 20.00 časova organizuje otvaranje izložbe pod nazivom “Galerija i Talija”, o počecima izložbene delatnosti Savremene galerije Zrenjanin (1956–1963) – izložbe u foajeu Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” u Zrenjaninu.

Izložba istražuje aktivnu izlagačku delatnost Savremene galerije u Zrenjaninu u foajeu pozorišta u Zrenjaninu u periodu od nastanka umetničke kolonije u Ečki 1956. do dobijanja izložbenog salona u Zrenjaninu 1964. godine a koja je nagovestila pravac formiranja umetničke zbirke ove ustanove.

Prateći trend koji su Beogradsko dramsko pozorište i Srpsko narodno pozorište počeli da praktikuju, da u okviru premijere neke predstave otvore i likovnu izložbu, Narodno pozorište „Toša Jovanović” u Zrenjaninu je 1956. godine otvorilo vrata svog foajea za tu namenu. Na osnovu dostupne građe, novinskih tekstova u lokalnom listu Zrenjanin i retkih sačuvanih kataloga izložbi sastavlјen je hronološki popis od 29 izložbi koje su realizovane u periodu od 1956. do 1963. godine. Na izložbi “Galerija i Talija” će biti predstavlјeno 30 radova koji su uglavnom bili izlagani na izložbama u foajeu pozorišta a zatim prinovlјeni za zbirku Savremene galerije Zrenjanin.

Ovom izložbom obeležava se jubilej 55 godina postojanja salona Savremene galerije Zrenjanin (1964–2019) na adresi Trg slobode 7. Tokom trajanja izložbe “Galerija i Talija” svakog PETKA od 19 do 20 časova u salonu Savremene galerije Zrenjanin održavaće se besplatne likovne radionice za decu koje će voditi Jelica Milivojev, primenjeni umetnik. Izložba će biti postavlјena do 31. avgusta 2019. godine.