U okviru festivala biće organizovano i takmičenje „Najbolje vino Banata“.

U multimedijalnoj sali gradske kuće danas je održana konferencija za medije na kojoj je najavljen Internacionalni banatski festival vina. Na konferenciji su govorili Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina, Branislav Prohaska iz udruženja „Klub vina” iz Zrenjanina i Goran Marinković direktor Kulturnog centra Zrenjanina.

Takmičenje „Najbolje vino Banata“ godinama je organizovano u Kulturnom centru Zrenjanina. Budući da su kapaciteti ovog prostora premašeni, takmičenje će ove godine biti održano u hali sportova „Medison“, ali Kulturni centar i dalje ostaje u organizaciji s obzirom da će se uzorci vina predavati upravo u ovoj ustanovi.

Internacionalni banatski festival vina biće održan 6. marta u hali sportova „Medison“ sa početkom u 11 časova. Festival vina ima festivalski deo koji obuhvata prodajne izložbe, degustacije, stručna predavanja i kulturno-umetnički program, ali i takmičarski deo koji je oličen u takmičenju pod nazivom „Najbolje vino Banata“. Ulaznica za Internacionalni banatski festival vina koja košta 200 dinara, podrazumeva nepovratnu degustacionu brendiranu vinsku čašu namenjenu javnoj degustaciji.