Razgovor sa Aktivom direktora.

Ministar_Sarcevic_08

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije posetio je danas u Zrenjaninu. Tokom današnjeg boravka u našem gradu, najviše reči je bio o implementaciji dualnog obrazovanja. Ministar Šarčević je održao sastanak s predstavnicima kompanija koje saradjuju sa zrenjaninskim školama, primenjujući sistem dualnog obrazovanja.To su kompanije, poput “NIS”-a, “Drekslmajera”, “Moditala” i preduzeća iz oblasti poljoprivrede, kao što su “Mlekoprodukt”, “Mrkšićevi salaši”, te Konfindustrija Srbije, “PerSu marketi” i Zrenjaninski poslovni krug ZREPOK.

Ministar_Sarcevic_13

Takodje, ministar se sastao i sa predstavnicima Aktiva direktora zrenjaninskih škola, tokom kog je bilo reči o promenama i novinama u sistemu obrazovanja, planovima Ministarstva za naredni period i implementaciji određenih rešenja koja treba da doprinesu uspešnijem obrazovanju i njegovom prilagođavanju potrebama privrede.

Ministar sa saradnicima je posetio Tehničku školu i Zrenjaninsku gimnaziju, a takodje i Osnovnu školu “Đura Jakšić”.

Ministar_Sarcevic_33

Šarčević je najavio novi ciklus priprema za konkurs za upis u srednje škole, i izrazio zadovoljstvo činjenicom da smo počeli da školujemo onaj kadar koji je potreban tržištu.Činjenica je da više pažnje moramo posvetiti visokom obrazovanju, poboljšati kvalitet ustanova koje su loše ocenjene i videti koji su razlozi za to. Dakle, visoko obrazovanje, mreža obrazovnih ustanova i plan upisa, teme su o kojima će biti najviše reči i u narednom periodu”, naveo je ministar Mladen Šarčević.

Ministar_Sarcevic_07

Gradonačelnik Čedomir Janjić je istakao dosadašnje rezultate koji su ostvareni u zrenjaninskim školama.

“Drago mi je da je prepoznato ono što primenjujemo u Zrenjaninu u oblasti obrazovanja, naši đaci već godinama obavljaju stručnu praksu kod naših poslodavaca, sledimo strategiju ministarstva u oblasti dualnog obrazovanja i to ćemo i dalje nastaviti da radimo, da pre svega podstičemo naše poslodavce da se, zbog potreba za radnom snagom, obraćaju i nama u lokalnoj upravi i ministarstvu. Napravili smo i veliki pomak u IT sektoru i siguran sam da će mladim ljudima biti jednostavnije, pre svega da se obrazuju, a mnogo lakše i da nađu posao”, rekao je gradonačelnik Janjić.

Ministar_Sarcevic_02