Novembar 2019.

ČETVRTAK, 7. NOVEMBAR

POZORIŠNA KOMEDIJA

„LJUBAVNE IGRARIJE“

 U četvrtak, 7. novembra na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina biće izvedena pozorišna hit komedija „Ljubavne igrarije“. Reč je o nastavku komedije „Pazi s kime spavaš“ koja je doživela veliku popularnost sa 145 izvođenja  u zemlji i inostranstvu.

U novoj komediji – „Ljubavne igrarije“ publika i dalje ostaje bez daha posmatrajuću ljubavne zavrzlame, probleme, prevere, patnje i nesporazume između partnera. Komedija je zasnovana na neobičnom konceptu koji već četiri godine oduševljava publiku. Ceo tekst (scenario) predstave sastavljen je od stihova popularnih pesama autora bivše SFRJ, čime ova predstava, pored odličnog zapleta i glumačke ekipe, garantuje i smeh do suza.

Predstavu je režirao Igor Damnjanović. Scenario potpisuje Semir Gicić a nosioci glumačkih uloga su: Mirka Vasiljević, Semir Gicić, Nemanja Janičić, Zinaida Dedakin i Igor Damnjanović.

 Prema mišljenju kritike predstava „Ljubavne igrarije“ je podignute na stepen više u odnosu na prvu pozorišnu priču sa istim likovima i temama ali je mnogo raznovrsnija po pitanju komunikacije i razrade tema sa kojom se bavi. Prvi deo je ovu pozorišnu priču proslavio a drugi postavio temelje  i razvio u pravom smeru što je čini još popularnijom od prvog nastavka. Predstava počinje u 20 časova. Karte se prodaju svakog radnog dana i subotom na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 700 dinara.

 

SUBOTA, 9. NOVEMBAR

GUSLARSKO VEČE

OBELEŽAVANJE JUBILJA

 U okviru ovogodišnjeg održavanja guslarske večeri, posvećene očuvanju i negovanju guslarske muzike i ovog tradicionalnog instrumenta, pod nazivom: „Ja ne nosim gusle stare, da ideje rušim nove…“ u subotu, 9. novembra u Kulturnom centru Zrenjanina biće obeleženo i 25 godina rada zrenjaninskog Kulturno-umetničkog guslarskog društva „Petar Perunović Perun“. Dostojno ovog jubileja održaće se  bogat kulturno-umetnički program u kojem će nastupiti: Društvo guslara „Karađorđe“ iz Kragujevca, KUDG „Petra Perunović-Perun“ iz Bijelog Polja, KUD guslara „Vuk Mandušić“ iz Vrbasa, KUD „Pionir“ iz Zrenjanina, Blagoje Baković, pesnik, pevačka grupa „Zvuci sa kamena“ i KUGD „Petar Perunović Perun“ iz Zrenjanina.

Koncertni, umetnički program i obeležavanje jubileja počinje u 19 časova na Velikoj sceni Kulturnog centra. Organizatori događaja su: Kulturno umetničko guslarsko društvo „Petar Perunović Perun“ iz Zrenjanina i Kulturni centar pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina. Ulaz je slobodan. Program počinje u 19 časova.

  

ČETVRTAK, 14. NOVEMBAR

DAN DOMAĆEG FILMA

Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa Udruženjem dokumentarista Srbije (DOK Srbija)  i Filmskim centrom Srbije, u četvrtak, 14. novembra organizuje program pod nazivom: “Dan domaćeg filma”. U okviru programa organizuje se projekcija dokumentarnog filma: „To sam što jesam – Gipsy Mafia” Andrijane Stojković u trajanju od 52 minuta. Film je dobitnik specijalne nagrade žirija na ovogodišnjem festivalu dokumentarnog filma Beldocs i svakako može biti interesantan zrenjaninskoj publici, kako zbog generalne relevantnosti teme i originalnog autorskog pristupa, tako i zbog činjenice da su protagonisti filma povezani sa Zrenjaninom. Projekcija filma je u Maloj sali Kulturnog centra u 20 časova. Ulaz je slobodan.

  

PETAK, 15. NOVEMBAR

IZLOŽBA SLIKA MARKA PANTELIĆA

„NAIVA NA STAKLU“

Postavka je otvorena od 15. do 28. novembra

U Kulturnom centru Zrenjanina u sklopu programa obeležavanja godišnjice oslobođenja u Prvom svetskom ratu u petak, 15. novembra u 19 časova biće otvorena nova slikarska celina, izložba Marka Pantelića „Naiva na staklu“. Kako se navodi: „Marka Pantelića je iznedrila banatska ravnica 1955. Godine. Oni koji ravnicu posmatraju sa strane i geometrijski kažu da je monotona, ali za Marka Pantelića ona je veoma inspirativna. Autor vidi šta ona nosi u sebi i putem svojih slika nudi drugima ono što ga oduševljava u njoj. Svoje vizije pretvara u slike na staklu i svakim potezom kičice bliži je večnosti. Autor je svoju sudbinu vezao za Banatsko Višnjićevo gde se nadahnjuje stvaralačkim idejama. Prepoznatljivi likovi u prepoznatljivim situacijama čine slike prepoznatljivim, jer su na njima date sve karakteristike sredine u kojoj samouki umetnik bitiše. Potrebno je mnogo ljubavi, strpljenja i upornosti da bi se realizovale pojedine ideje slikara na staklu primenom tehnike Hlebinske škole…“ – navodi u svom osvrtu na autorov rad Hadži Borislav Novaković.

  • Marko Pantelić je do sada izlagao na više samostalnih i zajedničkih izložbi i svaki put je njegovo slikarstvo ostavljalo snažan utisak na posmatrače (posetioce). Autor je zaljubljenik u ljude kao „predmete“ svog umetničkog rada čije ponašanje uočava sa lakoćom koje spretno prenosi na svoje slike…

 

OD ČETVRTKA, 21. DO PETKA, 29. NOVEMBRA

PRODAJNA IZLOŽBA SLIKA

HUMANITARNA AUKCIJA

U Malom salonu Kulturnog centra, zrenjaninski Rotari klub u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina organizuje prodajnu izložbu slika koje su nastale na humanitarnoj slikarskoj koloniji organizovanoj 14. septembra ove godine. Svečano otvaranje postavke koju će činiti četrnaest radova, zakazano je za četvrtak, 21. novembar u 19h a poslednjeg izlagačkog dana (29. 11.) biće održana i aukcija. Prodajom slika prikupiće se novac za obnovu biste Uroša Predića u zrenjaninskoj Aleji velikana.

Devet akademskih slikara, čiji će se radovi naći na aukciji: Hajnalka Đokić, Olja Ludoški, Aleksandra Ilić, Nadica Simjanovski, Marina Bojanić, Jelena Bursać, Jelena Gojsović, Tijana Munćan i Duško Kirćanski, ove godine stvarali su svoja dela u neobičnom ambijentu, i, kako kažu, bio je to poseban izazov. Ovog puta, prostor za održavanje slikarske kolonije obezbedio je past prezident RC Zrenjanin, Fjodor Ćirić, u svom prodajnom salonu automobila, Opel Ćirkom DOO.

Akcija (humanitarna slikarska kolonija i aukcija) je počela pre tri godine, idejom tadašnjeg predsednika dr Gaje Pozojevića, a nastavlja se svakog septembra.

 

NEDELJA, 24. NOVEMBAR

KONCERT HORA SLAVISTA

U Kulturnom centru Zrenjanina, u nedelju, 24. novembra nastupa „Hor slavista“. Na programu su ruske i srpske narodne pesme, lirske i ljubavne, pesme inspirisane narodnim običajima, pesme iz ratnih vremena kao i poznate kozačke kompozicije. U okviru programa, publika će imati priliku da čuje glasove ne samo iz raznih gradova Srbije, Republike Srpske već i iz dalekog Sibira.

U okviru projekta „Tragovima ruske melodije“ koji je podržan od strane fonda «Ruski svet» iz Rusije, Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, Skupštine naroda Rusije i Ruskog centra za nauku i kulturu «Ruski dom» u Beogradu, Hor slavista od 26. oktobra do 18. decembra 2019. godine nalazi se na svojoj prvoj turneji i nastupa u 13 gradova Srbije (Novi Sad, Sombor, Subotica, Inđija, Sremska Mitrovica, Kikinda, Bačka Topola, Zrenjanin, Senta, Bela Crkva, Vršac, Pančevo, Beograd).

Ovom prilikom Hor slavista upoznaće vas sa svojim kolektivom koji već dvanaest godina neguje slovensku kulturu. Pesmom će vas voditi kroz istoriju srpsko-ruskog prijateljstva koje je posebno učvršćeno na teritoriji Vojvodine za vreme ruske emigracije. Koncert počinje u 19 časova. Ulaz je slobodan.

 

U KULTURNOM CENTRU ZRENJANINA

FILM: “REALNA PRIČA”

OD PONEDELJKA, 25. DO SREDE, 27. NOVEMBRA

Od ponedeljka, 25. do srede, 27. novembra u Kulturnom centru Zrenjanina prikazuje se domaći igrani film: “Realna priča” (2019, 91’). Režiju potpisuje Gordan Kičić a urađen je u žanru komedije i drame. Veliku glumačku ekipu pored Gordana Kičića, u glavnoj ulozi, čine i: Nina Janković, Lena Lazović, Nebojša Ilić Cile, Jovana Gavrilović, Milica Mihajlović, Branimir Brstina, Katarina Gojković, Svetozar Cvetković, Vojin Ćetković, Gorica Popović i dr. Film se prikazuje od 20 časova u Velikoj sali KCZR. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra, pre početka projekcije, po ceni od 250 dinara.

 

OD PONEDELJKA, 25. DO SREDE, 27. NOVEMBRA

DEČJI FILM “ZALEĐENO KRALJEVSTVO” U TERMINU OD 16 ČASOVA PO CENI OD 250 DINARA.

Karte se kupuju na biletranici Kulturnog centra Zrenjanina, pre početka projekcije. Dodatne informacije o prodaji karata na 023/566-712.

 

UTORAK, 26. NOVEMBAR

TRIBINA

U utorak, 26. novembra biće održana tribina: “Čovek i savremena bioetika”. Uvodničar je dr Miša Đurković, filozof. Tribina počinje u 19 časova u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina.

 

SUBOTA, 29. NOVEMBAR

DRŽAVNI POSAO – VELIKA REFORMA

Pozorišna predstava DRŽAVNI POSAO “Velika reforma” biće izvedena na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u subotu, 29. novembra.

Popularni novosadski trio nastupa sa novom predstavom pod nazivom “Velika reforma”. U ovoj predstavi saznaće se, uz mnogo smeha i zabave, šta je snašlo arhivatore na pragu promena i tranzicije u novo evropsko društvo, i kako su oni reagovali na promene.

Novu predstavu je, kao i prethodnu režirao je Petar Jovanović, dok je scenografiju radila Vladislava Munić. Autori teksta su sami glumci, Nikola Škorić, Dimitrije Banjac i Dejan Ćirjaković. Produkcija Gane muzička radionica – GMR.

Predstava počinje u 20 časova a karte će se prodavati na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina po ceni od 1000 dinara.

 

FESTIVAL EVROPSKOG FILMA

Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa EU Info centrom, Gete institutom iz Beograda, Francuskim institutom u Srbiji i produkcijskom kućom Cineuropa u toku novembra i prvoj polovini decembra organizuje – Festival evropskog filma. Na programu je šest filmova novije produkcije. Filmovi će se prikazivati u Maloj sali Kulturnog centra svake srede i četvrtka od 20 časova. Ulaz na projekcije je besplatan.